Начало / Uncategorized / Областният управител на Велико Търново в акция за реставрация на православен храм

Областният управител на Велико Търново в акция за реставрация на православен храм

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за намиране на възможности за финансиране на дейностите по консервация и реставрация на храма „Св. Николай Чудотворец“ във Велико Търново, строен от майстор Колю Фичето, съобщава в-к Труд.

Тя увери председателя на църковното настоятелство отец Славчо Иванов, че ще привлече вниманието на държавните институции да попадат ръка на емблематичната за старата столица църква, която е на 185 години.

Людмила Илиева се отзова на среща-разговор по проблемите на храма, на която присъстваха народните представители Момчил Иванов, д-р Костадин Ангелов, Димитър Николов, бившият депутат Станислав Стоянов и зам.-кметовете на Велико Търново Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев.

Беше постигната договорка парламентарните комисии по култура и вероизповеданията да проведат изнесени заседания в храма, откъдето след Освобождението на България фактически започва „изковаването“ на Търновската конституция.

През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, за да решат съдбата на разпокъсаното ни отечество. Училищната сграда и църквата стават център на неофициални разисквания по т. нар. общонароден въпрос преди откриването на Учредителното събрание и по време на неговата дейност.

Днес обаче, храмът, който е паметник на културата от местно значение, както и прилежащите към него старо църковно училище и камбанария, се нуждаят от ремонт, тъй като са в аварийно състояние. Възможности за такъв църковното настоятелство търси още от далечната 1996 г. През 2002 г. пада западния корниз на покрива и още повече утежнява положението на сградата, строена от майстор Кольо Фичето. През 2019 г. благодарение на дарителската помощ на арх. проф. Николай Тулешков е изработен технически план за консервация и реставрация, а по тогавашно КСС ремонтът ще е на стойност 2,7 млн. лв.

На срещата председателят на църковното настоятелство отец Славчо Иванов се ангажира да изпрати на областния управител и депутатите актуална количествено-стойностна сметка.

Те от своя страна ще направят постъпки храмът „Св. Николай Чудотворец“ да бъде признат за паметник на културата от национално значение. Документи за това са подадени в НИНКН още преди две години, но резултат няма.

Църковното настоятелство се обръща с молба към всеки, който има възможност да съдейства или да участва в набирането на средства за основен ремонт на храма, църковното училище и камбанарията, да го стори.

Fibank – Първа инвестиционна банка, Велико Търново 5000
IBAN BG 33 FINV 915 020 UB 422 410

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...