Начало / Uncategorized / Областният управител на Велико Търново в акция за реставрация на православен храм

Областният управител на Велико Търново в акция за реставрация на православен храм

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за намиране на възможности за финансиране на дейностите по консервация и реставрация на храма „Св. Николай Чудотворец“ във Велико Търново, строен от майстор Колю Фичето, съобщава в-к Труд.

Тя увери председателя на църковното настоятелство отец Славчо Иванов, че ще привлече вниманието на държавните институции да попадат ръка на емблематичната за старата столица църква, която е на 185 години.

Людмила Илиева се отзова на среща-разговор по проблемите на храма, на която присъстваха народните представители Момчил Иванов, д-р Костадин Ангелов, Димитър Николов, бившият депутат Станислав Стоянов и зам.-кметовете на Велико Търново Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев.

Беше постигната договорка парламентарните комисии по култура и вероизповеданията да проведат изнесени заседания в храма, откъдето след Освобождението на България фактически започва „изковаването“ на Търновската конституция.

През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, за да решат съдбата на разпокъсаното ни отечество. Училищната сграда и църквата стават център на неофициални разисквания по т. нар. общонароден въпрос преди откриването на Учредителното събрание и по време на неговата дейност.

Днес обаче, храмът, който е паметник на културата от местно значение, както и прилежащите към него старо църковно училище и камбанария, се нуждаят от ремонт, тъй като са в аварийно състояние. Възможности за такъв църковното настоятелство търси още от далечната 1996 г. През 2002 г. пада западния корниз на покрива и още повече утежнява положението на сградата, строена от майстор Кольо Фичето. През 2019 г. благодарение на дарителската помощ на арх. проф. Николай Тулешков е изработен технически план за консервация и реставрация, а по тогавашно КСС ремонтът ще е на стойност 2,7 млн. лв.

На срещата председателят на църковното настоятелство отец Славчо Иванов се ангажира да изпрати на областния управител и депутатите актуална количествено-стойностна сметка.

Те от своя страна ще направят постъпки храмът „Св. Николай Чудотворец“ да бъде признат за паметник на културата от национално значение. Документи за това са подадени в НИНКН още преди две години, но резултат няма.

Църковното настоятелство се обръща с молба към всеки, който има възможност да съдейства или да участва в набирането на средства за основен ремонт на храма, църковното училище и камбанарията, да го стори.

Fibank – Първа инвестиционна банка, Велико Търново 5000
IBAN BG 33 FINV 915 020 UB 422 410

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...