Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Тържеството на Православието е тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост

Патриарх Неофит: Тържеството на Православието е тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост

В неделния ден, когато Православната църква чества първата неделя на великия пост – Православна, Светейшият патриарх Неофит отправи своя послание към православните християни. 

„Тържеството на Православието е по своята същност тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко желание за надмощие, и в това именно е неговата сила и вечна истина. Православието – това е тържеството на Божието Откровение за света и човека над всяко изопачаване на това Откровение, над всяка подмяна на вечната Божия истина с човешко умуване, поробено от стихиите на този свят (срв. Гал. 4:3)…

Осъзнаването на тази истина ни помага да осмисляме и нашия личен и общностен живот като православни, да имаме ясно съзнание защо и кога тържествуваме.

Тържествуването ни като православни се състои не в усещането ни за превъзходство над останалите, а в победата на Божията правда на първо място и преди всичко в самите нас. Това предполага дълбоко осъзнаване на нашата греховност и искрено покаяние, заедно с постоянни усилия за осмисляне на истините на Откровението, и живот, воден според тези истини“, казва патриарх Неофит. 

И в днешното си послание той обърна внимание върху войната в Украйна и каза: „В тези дни на тежко изпитание за православната ни съвест, когато два православни братски народа всекидневно дават жертви на бойното поле в братоубийствената война в Украйна, днешният празник отново ни припомня, че силата ни е в единението, основано както върху единството във вярата, така и върху жертвената любов, която Христос ни завеща, позволявайки да бъде разпнат за греховете ни. Затова нека и днес, в деня на Тържеството на светото Православие, всички в единомислие горещо помолим Всемилостивия Бог да упокои и приеме при Себе Си невинните жертви на войната и да даде разум и мъдрост на онези, от които зависи нейното най-скорошно прекратяване“, каза патриарх Неофит. 

Светейшият патриарх присъства на Божествената св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която бе възглавена от Мелнишкия епископ Герасим, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп и Браницкия епископ Пахомий. 

По информация на Официалния сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...