Начало / Uncategorized / „Стъпваш върху история“. Впечатления от посещението в древни грузински светини

„Стъпваш върху история“. Впечатления от посещението в древни грузински светини

„Ние имаме горе долу същата история. Който е минал от там, както е минал през България, се е разписал и то не по най-благоприятния начин.

Също така имаме спорове със съседите както и те имат спорове със съседите за създаването на тяхната азбука. Като гледаш някоя църква тя е била и джамия, и католически храм и по времето на социализма е била лазарет, склад, след което е възстановена. Имаме толкова много общи черти, че не може да не се харесаме“, каза за БНР Магдалена Гигова във връзка с пътуването ѝ до Грузия.

По думите ѝ преди пандемията „Ню Йорк Таймс“ е поставил Грузия в класацията на 6 държави, които са най-развиващите се и модерни туристически дестинации:

„Това, което ние направихме – пътуване по толкова старинни манастири, такива места – ти гледаш, стъпваш върху история. Минахме през един мъжки манастир, който е от 6 век и един от най-старите в Грузия“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Магдалена Гигова.

Тя разказа за манастир, в който 4 монахини произвеждат различни хранителни продукти:

„Правят вино, отличено със златни медали. Правят всякакви видове сирена, имат парник, в който отглеждат зеленчуци. Освен сирената сушаха няколко вида месо, което там се суши и можеш да си купиш. Правят сладка всякакви, но това, което ме порази – имаха ферма за охлюви“.

Грузия е държава в Източна Европа, на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Столицата Тбилиси е и най-големият град.

Повече можете да чуете в звуковия файл (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма в гр. Кубрат

Тази седмица предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма, посветен на светите братя Кирил ...