Начало / Uncategorized / Над тридесет хиляди лева събраха за седмица за изографисване на църква в Сливен

Над тридесет хиляди лева събраха за седмица за изографисване на църква в Сливен

За малко повече от седмица граждани и фирми са дарили над 30 000 лева за изографисването на новопостроената църква „Св. Петка“ в парк „Юнак“ в Сливен, съобщава БНР.

Жителите на няколко от най-многолюдните и нови квартали на града чакат от години свой храм.

Първата копка на храма е направена през 2008 г. С много дарения от хората, общинските съветници, средства на общината и на Сливенската митрополия, лични дарения на Сливенския митрополит Йоаникий, храмът е издигнат. И отец Йоан Петров, председател на църковното настоятелство, се надява той да отвори врати през това лято. Църквата трябва да бъде изографисана, но за това са необходими около 120 000 лв. „С Божията помощ и това ще стане. След като видях как за малко повече от седмица, хора и фирми дариха сумата от над 30 000 лв., знам, че и това ще стане. Нищо не става без Божия промисъл!“, убеден е свещеникът. И допълни, че за да бъде стенописан храмът са необходими година и половина – две…

Преди времената са били спокойни в икономически план и у нас, и в Европа, и в света. А сега в период на икономическа криза, пандемия и война, хората показват човешкото си лице.

В началото се е прокраднало леко съмнение, но нещата със строителството са потръгнали, има видим напредък, затова отец Йоан вярва, че храмът ще отвори врати тази година. Дейността му няма да бъде прекъсвана, докато се стенописва.

„По Божие внушение, чрез човешкия глас на нашия митрополит Йоаникий бе избрано и името на храма – покровителката на България и българския народ – св. Петка. Бог избира къде да бъде построена една църква – в квартала, на 20 км. извън града или в гората. Но там, където е Божията благодат, тя става притегателен център. В трудни времена като днешните, хората още повече съзнават, че духовното е водещото.

В пандемията и в условията на война, те обърнаха внимание на т.нар. малки неща, които смятахме за даденост.

Но материалното няма бъдеще, духовното е вечно!“, казва отец Йоан и призова да не губим надежда и да вършим добро, да бъдем смирени и да имаме покаяние. По този начин ще се справим с всички проблеми и ще оцелеем. „Войната е нещо ненормално, не носи нищо добро и никога не е оправдана. Както войната в Украйна, погубват се много човешки животи. Може да имаш много имоти, но всичко бързо се унищожва и се заличава… Църквата винаги се моли за мир и благоденствие, за духовно и телесно здраве на всеки човек!“, завърши отец Йоан.

Ако искате да дарите средства за стенописването на църквата „Св. Петка“ в гр. Сливен, можете да го направите на:

Дарителска сметка на храм „Света Петка“ град Сливен:

BG75STSA93000028433805

Банка ДСК

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...