Начало / Uncategorized / Средновековната църква „Света Петка“ в самоковското село Белчин в предаването 10 000 крачки на БНТ2

Средновековната църква „Света Петка“ в самоковското село Белчин в предаването 10 000 крачки на БНТ2

Средновековната църква „Света Петка“ в самоковското село Белчин е национален паметник на културата. В този вид е построена вероятно в края на 16-и и началото на 17-и век.

Археологически проучвания показват, че е с по-далечна история. Разкрити са останки на още по-ранен храм, датиран в границите на Втората българска държава.

През 2006 г започва възобновяването му като за две години постройката е изцяло реставрирана. В нея се пази и частица от мощите на Св. Петка. Най-старите икони са от 17 век.

Голяма част от тях са запазени и са върнати в олтара, както и в иконната сбирка, подредена в женското отделение. На тези, които са изчезнали, са изработени реплики по стари фотографии.

В близост до църквата има етнографски музей, в който са подредени експонати, свързани с историята и бита на Белчин. В музея може да се види копие на една от първите печатни книги в България, която е от 1494 година- „Осмогласник“.

Цялото предаване може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...