Начало / Uncategorized / Постът е стремеж за изцеление на душата от всички лоши навици, свързани с греховните влечения

Постът е стремеж за изцеление на душата от всички лоши навици, свързани с греховните влечения

През 2022 година Великденските пости започват на 7 март за православния свят. Те напомнят за 40-дневния пост на Христос в пустинята. За значението на постите като духовно пречистване разказва в “Нашият ден“ доц. Костадин Нушев:

“Външната страна на поста или телесният пост е свързан с ограничаването на храната, като количество. Стремим се да избягваме преяждането и излишеството в храната. Това е също и промяна на състава на храната. Постните ястия са храна, предимно от растителен произход. Това цели да възвърне човека към една по-скромна обстановка, свързана с храненето и трапезата.

Това е външната дисциплинираща мярка, която е неизбежна. С нея искаме постът като средство да послужи за едни по-възвишени духовни цели, а именно съсредоточаване на ума в молитвата, надмогване на лошите навици, промяна на начина на живот, което е много по-дълбоката цел.

Съвременният човек, който живее в състоянието на стрес и на преизобилие на материалните блага, когато пристъпва към поста, се стреми на първо място да промени тези малко по-видими и лесно изразими негови измерения.

Постът е здравословно хранене, но и стремеж за изцеление както на тялото от нездравословните навици, така също и на душата от всички тези лоши навици, свързани с греховните влечения, със самолюбието, с егоизма. Това е връзката между душата и тялото – между телесния и духовния пост.

Светата Четиридесетница е учредена в Църквата като опит и усилия на християните да следват примера на Господ Иисус Христос от неговото 40-дневно пребиваване в пустинята. Това е едно от измеренията на поста.

Както е казал Спасителят: “Който иска да ме следва, нека първо се отрече от себе си, от себелюбието и себичността и от лошите навици.

На второ място, всеки да вземе кръста си. Да насочим нашия поглед навътре към сърцето, чрез молитвата да се издигнем към Бога.

На трето място – “И да върви след мен, по моите стъпки и моя пример и да ме следва“, казва Спасителят.

Третият елемент на поста е милосърдието. Когато се стремим, ограничавайки храната за себе си, да отделим от нашата обичайна храна и да нахраним гладните, да подкрепим изгонените, бежанците, странниците, да посетим болните, хората в тъмницата, да се погрижим за тези, които са най-малките“, каза в ефира на БНР доц. д-р Костадин Нушев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...