Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Бог ще приеме подвига на поста, само ако е съпроводен с дейна любов

Патриарх Неофит: Бог ще приеме подвига на поста, само ако е съпроводен с дейна любов

„Бог ще приеме подвига на поста и молитвата ни, само ако те бъдат съпроводени с прояви на дейна грижа и истинска любов към страдащите и онеправданите. Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия“, казва в своето обръщение по повод началото на Великия пост Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. 

„И тази година навлязохме в периода на светата Четиридесетница и отново ще се подвизаваме в спасителния подвиг на Великия пост. Ще се каем за греховете си и ще молим Бога за Неговата велика милост и човеколюбие към всекиго от нас и към целия свят.

С особено усърдие ще Го молим да изтрие сълзите на всички страдащи от разразилата се през последните седмици братоубийствена война в Украйна, да помилва и приеме в Своето Царство всяка невинна жертва на този конфликт.

Светата Църква, която Бог е основал на земята заради спасението на човеците, не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото отнемане на човешки живот, защото Бог е Този, Който дава живота. Църквата винаги е на страната на истината и правдата и затова в тези дни на тежко изпитание сме призвани да усилваме молитвите си за възможно най-скорошното прекратяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото мирно съществуване.

Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда.

В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни“, казва още патриарх Неофит. 

Цялото слово на Светейшия патриарх може да прочетете в официалния сайт на Св. Синод – тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...