Начало / Uncategorized / Отец Илиян Алексиев: Грехопаднала човешка природа е в основата на конфликтите

Отец Илиян Алексиев: Грехопаднала човешка природа е в основата на конфликтите

„Първият, който е роден на тази земя – Каин, убива брат си, това е първата братоубийствена война. Това става природа на човека – да има доминация, единият да реши да подчини другия и да го смачка.

Да не се радва на другия или да се опитва да живее в мир с него. Богословският прочит на това е, че грехопаднала човешка природа е в основата на конфликтите. Политологическият е – това е война между САЩ и Русия, която се води на територията на Украйна. За голямо съжаление най-много рефлектира върху украинците“, това каза пред БНР отец Илиян Алексиев от храм „Рождество Богородично“ в София, който е политолог по образование.

„В християнската гледна точка – този, който твори мир, той ще наследи земята, а не тези, които със сила се опитват да окупират една или друга територия. В основата на всичко е гордостта – кой може да покаже силата си до такава степен, че да премаже противника си“, каза още отецът.

По думите на свещенослужителя от войната няма положителен изход и за двете страни. Интервюто на Даниела Големинова с отец Илиян Алексиев в предаването „12+3“ можете да чуете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...