Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 1-7 март

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 1-7 март

И тази седмица фокусът върху събитията бе разразилата се война в Украйна. В страната ни вече стотици бежанци от Украйна откриват обежище, множество храмове и манастири отвориха вратите си за страдащите. Разбира се отбелязахме 144 години от Освобождението на България, както и началото на Великия пост. 

Кризата в Украйна

На 3 март, когато се отбелязват 144 години от освобождението на България, Светейшият Български патриарх Неофит отправи свое послание към духовенството и вярващите в страната. „Нека всеки според силите и възможностите си отвори сърцето си за всички братя и сестри, които страдат и се намират далеч от домовете си, поради разгарящата се война в Украйна, като сторим това по примера на Самия Спасител Господ Иисус Христос и помогнем на всеки, който се намира в беда“.

Албанският архиепископ Анастасий е отправил послание до духовенството и вярващите в Албанската архиепископия с призив за молитва за мир. „Дълбока болка и скръб заливат душите на хората, когато разговорът за мир е прекъснат и войната между братя и сестри започва чрез монолога на насилието на силните, което води до жертви, обикновено невинни, беззащитни и до вълни от бежанци. Християнската съвест осъжда всички нападения и насилие, като упорито призовава всеки, доколкото е възможно, да допринесе за миротворчеството и помирението в засегнатата Украйна и по целия свят. Думите на Христос остават твърд наш принцип: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии““, казва архиепископ Анастасий.

Румънската патриаршия активно подкрепя бежанците, бягащи от Украйна, заради разразилата се война там. До 10 март, според информация на Румънската църква, в Букурещка архиепископия се организира кампания за набиране на средства за подпомагане на бежанците в епархиите в северната част нас траната. Разпределени са и над 100 помещения, където могат да бъдат приютени над 300 бежанци. И в Румъния, и в Молдова Църквата подкрепя бежанците, като им предоставя както подслон, така и неща от първа неоходимост. До 10 март в архиепископията на Букурещ се провежда кампания за набиране на средства в подкрепа на бежанците.

Ловчанският митрополит Гавриил и Пловдивският митрополит Николай определиха в своите епархии да се четат молитви за мир в Украйна. Митрополит Гавриил определи в различните места от богослужението да се четат специални прошения за мир. Пловдивският митрополит Николай също призова на 3 март да се четат молебени за мир в цялата Пловдивска епархия. В катедралния храм на Пловдивска епархия „Успение Богородично“ в гр. Пловдив бе посрещнат Св. Кръст от манастира „Св. Троица“- Кръстова гора, защото Кръстът е знамето на мира и християнската непобедимост. Също така бяха донесени и всички чудотворни икони и св. мощи от епархията.

Благотворителна акция 

Софийска св. митрополия организира дарителска кампания в подкрепа на бежанците и подстрадалите от войната в Украйна. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия, стартира дарителска кампания по набиране средства за закупуване на продукти и консумативи от първа необходимост, които да бъдат изпратени в помощ на бедстващите. Повече може да прочетете тук.

Годишнина

На 1 март отбелязахме годишнина от кончината на един от най-видните църковни историци у нас – академик Иван Снегаров, който се преставя пред Бога на 1 март 1971 г. Иван Снегаров е виден български църковен историк, академик (1943), редактор на „Църковен вестник“ от 1928 до 1931 г. Акад. Снегаров е предал Богу дух на 1 март 1971 г. в гр. София. През 1972 г. посмъртно е отпечатана последната му публикация за манастира „Св. Наум“. Огромният му научен архив се съхранява в БАН.

Започна Великият пост

Великият пост, установен от св. Църква, е осветен от примера на Господа Иисуса Христа, Който е постил 40 дни в пустинята. Постът не е само въздържание от блажна храна; истинският пост е придружен с усърдие в молитвата и опрощение прегрешенията на другите, затова и Сиропустната неделя е определена за ден на всеопрощение. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличава с особена строгост, а богослужението – със своята продължителност. Негово Светейшество патриарх Неофит отправи свое послание за началото на поста, в което казва: „Бог ще приеме подвига на поста и молитвата ни, само ако те бъдат съпроводени с прояви на дейна грижа и истинска любов към страдащите и онеправданите. Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия“ (Цялото слово може да прочетете тук).

Неврокопският митрополит Серафим пък говори за прошката и поста в съботния брой на предаването „Религията днес“ (неговото участие може да гледате тук), беседа на Българския екзарх Стефан може пък да прочетете тук.

Нов брой на Богословски вестник

През изминалата седмица излезе новият – втори брой на “Богословски вестник”, който е посветен на християнски празници и църковни теми, академични новини и събития през месец февруари на настоящата година. Броят може да прочетете тук.

Нов брой на списание „Светодавец“

В началото на месец Март изезе и новият брой на електронното православно списание „Светодавец“. Основен поглед в изданието е върху настъпването на Великия пост. Разбира се отделено е място и на още любопитни и интересни неща. Броят може да разгледате и прочетете тук.

Нов брой на подкаста на сайта ни

И накрая на нашия информационен бюлетин, радостни сме да съобщим, че подкаста ни вече се излъчва и по епархийското радио на Софийска митрополия – Епархийски глас. Всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време. Последния брой може да чуете по-долу, е по-късно днес очаквайте и най-новия брой на подкаста ни.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...