Начало / Uncategorized / В ловешката болница бе осветен параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон

В ловешката болница бе осветен параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон

На 2 март Ловчанският митрополит Гавриил и духовници осветиха параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон. Той се намира на четвъртия етаж на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, съобщава БТА.

На освещаването присъстваха директорът на лечебното заведение Янко Кочев и част от медицинския персонал на болницата.

Мигтрополитът благодари както на настоящия, така и на бившия директор д-р Румяна Нановска за възможността да се изпълни едно негово желание откакто е митрополит, а именно в болницата да има параклис. „Лекар на лекарите е Господ. Това много ще ви помага в работата, защото Божията благодат идва там, където човешките сили не стигат. Примерите за това са много. Хората, когато вярват и търсят Божията помощ, много по-лесно се избавят от най-тежки болести“, заяви дядо Владика.

Той разказа, че вмчк. Пантелеймон е живял в 3-ти век. Първо е изучил много добре лекарското изкуство, а след това е станал християнин. Лекувал е болести, които другите не са могли, най-вече призовавайки името на Господ Иисус Христос.

Митрополит Гавриил благодари на лекарите, които в тези трудни времена се грижат за болните. Той каза още, че параклисът е изграден само с дарения, включително и на Ловчанска митрополия.

Присъстващите бяха поръсени със светена вода и имаха възможността да се докоснат до частица на мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон.

За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...