Начало / Uncategorized / В ловешката болница бе осветен параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон

В ловешката болница бе осветен параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон

На 2 март Ловчанският митрополит Гавриил и духовници осветиха параклис, посветен на Св. Вмчк. Пантелеймон. Той се намира на четвъртия етаж на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, съобщава БТА.

На освещаването присъстваха директорът на лечебното заведение Янко Кочев и част от медицинския персонал на болницата.

Мигтрополитът благодари както на настоящия, така и на бившия директор д-р Румяна Нановска за възможността да се изпълни едно негово желание откакто е митрополит, а именно в болницата да има параклис. „Лекар на лекарите е Господ. Това много ще ви помага в работата, защото Божията благодат идва там, където човешките сили не стигат. Примерите за това са много. Хората, когато вярват и търсят Божията помощ, много по-лесно се избавят от най-тежки болести“, заяви дядо Владика.

Той разказа, че вмчк. Пантелеймон е живял в 3-ти век. Първо е изучил много добре лекарското изкуство, а след това е станал християнин. Лекувал е болести, които другите не са могли, най-вече призовавайки името на Господ Иисус Христос.

Митрополит Гавриил благодари на лекарите, които в тези трудни времена се грижат за болните. Той каза още, че параклисът е изграден само с дарения, включително и на Ловчанска митрополия.

Присъстващите бяха поръсени със светена вода и имаха възможността да се докоснат до частица на мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...