Начало / Uncategorized / Излезе втори брой на „Богословски вестник“

Излезе втори брой на „Богословски вестник“

Уважаеми читатели, пред Вас е втори брой от новото издание на “Богословски вестник”, който е посветен на християнски празници и църковни теми, академични новини и събития през месец февруари на настоящата година.

През този месец в Православния календар и летописа на Българската църква отбелязваме “Успение на Свети равноапостолен Кирил Славянобългарски”, събития от историята на Българската екзархия и подготвителните седмици преди началото на Великия пост, на които сме посветили страници и текстове в този брой. Нашият вестник продължава една традиция на църковния печат – на академично и периодично издание, датираща от 90-те години на миналия век, а днес преминава към съвременните електронни издания в новия век и новата дигитална среда. За целта на това двойно издание имаме вече регистрация и с електронен ISSN като периодично издание, за да достигаме по-лесно до нашите читатели и приятели, автори и кореспонденти и в нова форма, подходяща за днешната информационна среда. Приятно четене и пожелания за лек и спасителен Велик пост през следващите месеци преди посрещане на Празника на Светлото Възкресение Христово!

Доц. д-р Костадин Нушев

Вестникът бе възстановен като част от академичните дейности на екипа, работил заедно по научно-изследователски проект на Софийския университет за развитието на православната християнска етика в България през XX век (Проект № 80-10-177/2021). Една от дейностите на проекта включва дигитализиране на книги и периодични издания, свързани с богословската мисъл в България. Във връзка с тези дейности ще бъде дигитализирано и течението на „Богословски вестник“ от 1995-1996 г. 

Първият брой на вестника може да прочетете тук

Вторият брой на вестника от 1995 г. може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...