Начало / Uncategorized / Излезе втори брой на „Богословски вестник“

Излезе втори брой на „Богословски вестник“

Уважаеми читатели, пред Вас е втори брой от новото издание на “Богословски вестник”, който е посветен на християнски празници и църковни теми, академични новини и събития през месец февруари на настоящата година.

През този месец в Православния календар и летописа на Българската църква отбелязваме “Успение на Свети равноапостолен Кирил Славянобългарски”, събития от историята на Българската екзархия и подготвителните седмици преди началото на Великия пост, на които сме посветили страници и текстове в този брой. Нашият вестник продължава една традиция на църковния печат – на академично и периодично издание, датираща от 90-те години на миналия век, а днес преминава към съвременните електронни издания в новия век и новата дигитална среда. За целта на това двойно издание имаме вече регистрация и с електронен ISSN като периодично издание, за да достигаме по-лесно до нашите читатели и приятели, автори и кореспонденти и в нова форма, подходяща за днешната информационна среда. Приятно четене и пожелания за лек и спасителен Велик пост през следващите месеци преди посрещане на Празника на Светлото Възкресение Христово!

Доц. д-р Костадин Нушев

Вестникът бе възстановен като част от академичните дейности на екипа, работил заедно по научно-изследователски проект на Софийския университет за развитието на православната християнска етика в България през XX век (Проект № 80-10-177/2021). Една от дейностите на проекта включва дигитализиране на книги и периодични издания, свързани с богословската мисъл в България. Във връзка с тези дейности ще бъде дигитализирано и течението на „Богословски вестник“ от 1995-1996 г. 

Първият брой на вестника може да прочетете тук

Вторият брой на вестника от 1995 г. може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...