Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 21-28 февруари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 21-28 февруари

Фокусът на събитията през изминалата седмица бе върху войната, който се разрази в Украйна. Светът реагира остро на агресията и настоя мирът да бъда възстановен. 

Българският патриарх Неофит отправи свое послание, в което каза, че „кръвопролитията и отнемане на невинни човешки животи е недопустимо за всички, които търсят мир, единство и любов в света!  Христовият завет: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Йоан 14:27), и „блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5:9), отекват в сърцата ни и са основен дълг на всеки християнин!… Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата, и цели да подложи на изпитание богозавещания мир в света и венеца на Божието творение – човека!“, каза още той. 

И други патриарси също отправиха свои послания по повод ситуацията. Така например Вселенският патриарх Вартоломей осъди атаката от „страна на Русия към Украйна, която е независима и суверенна държава в Европа, както и нарушаването на човешките права и бруталното насилие срещу нашите братя“. Патриархът се моли Бог да просвети ръководителните органи на Руската федерация, за да се избегнат трагични последици и да се предотврати глобален военен конфликт.

Срещу войната реагираха Грузинският патриарх Илия, Румънският патриарх Даниил, Йерусалимският патриарх Теофил, Сръбският патриарх Порфирий и Атинският архиепископ Йероним както и други йерарси.

Повече за реакциите от Поместните православни църкви може да прочетете тук.

9 години патриаршеско служение

През миналата седмица отбелязахме 9 години от избора и интронизацията на Българския патриарх Неофит. По този повод ви припомняме малка част от благотворителните инициативи и дейности на Светейшия патриарх, подкрепени и брагословени от него. За тях може да прочетете тук.

Академични новини

На 22 февруари в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе сесията по публична защита на дипломни работи и държавен изпит за студентите, завършващи магистърска степен на своето висше образование. Общо 12 студенти от различни магистърски програми се явиха на публична защита на своите магистърски тези пред две различни изпитни комисии, според научните специалности и различните катедри. Сред магистрантите на публична защита се яви и архимандрит Константин (Вергов), който е игумен на манастира „Свети Пантелеймон“ в местността Патлейна, близо до Велики Преслав, който защити своята втора магистърска теза. Повече може да прочетете тук.

В Православен богословски факултет на Великотърновския университет в Катедра „Историческо и практическо богословие“ през седмицата се проведе публична защита на дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен „доктор“. Темата на докторската дисертация бе: “Интериоризация на нравствените ценности чрез неформално християнско образование“. Темата бе разработена в Професионално направление: 2.4. Религия и теология под научното ръководство на доц. д-р Магдалена Легкоступ. Дисертационният труд на кандидата Пламен Младенов, представен за защита, бе разработен в рамките на докторантура към Катедра „Историческо и практическо богословие“ в научното и методологично поле на Религиозната педагогика. За защитата може да прочетете повече тук.

Нова книга 

Издателство „Омофор“ представи на вниманието на читателите си книгата „Епископски центрове на територията на съвременна България“ от прот. Димитър Тухчиев. Книгата е написана за широк кръг читатели и няма претенциите да бъде научен труд, а само да ни напомня за трудовете и духовните подвизи на нашите предшественици, живели преди нас. Защото е добре човек не само да познава своята история, но и да се укрепва с вярата, дадена ни от Бога. За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков. За изданието може да прочетете повече тук.

Нов храм ще се строи в Пловдив

В най-големия гробщен парк в Пловдив ще бъде въздигнат православен храм, където да може да се извършват опела и панихиди. Храмът ще бъде въздигнат по идея и с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Високопреосвещеният митрополит е поискал информация от местната власт има ли свободен терен в траурния парк. „Тези гробища са три пъти по-големи от централните, а няма храм, където да се извърши едно опело. Хубавото е да има църква“, коментира кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

Отново за сметките за ток

За жалост сметките за ток не спират да притесняват множество от манастирите и храмовете у нас. Двойно са се увеличили сметките за ток на манастирите във Видинска епархия, съобщи пред Нова телевизия архим. Антим, протосингел на Видинска епархия (тук). „Изключително са затруднени манастирите, особено във Видинска епархия, която попада в един беден район. Не можем да натоварваме хората с очаквания да бъдат щедри дарители”, заяви архимандрит Антим.

Нов брой на подкаста на сайта ни

И накрая на нашия информационен бюлетин да ви припомним, че може да чуете последния брой на нашия подкаст. Темата бе за кремацията и Неделя на Блудния син. По-късно днес ще бъде публикуван и новия брой, в който пък говорим за депресията и Неделя Месопустна. Иначе всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време може да чуете подкаста и по епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. 

 

Такива бяха новините от страната и света в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...