Начало / Uncategorized / Предстоящият Велик пост е идеалното време да се борим срещу депресията

Предстоящият Велик пост е идеалното време да се борим срещу депресията

Депресията е една от болестите на модерния свят, която опустошава животите на мнозина с коварната си отрова.

Болката и страданието от дълбоката депресия могат да заразят и близките на страдащия, тъй като депресията се разпространява както мухъл върху остарял хляб. Психиатрите предписват рецепти една след друга, а фармацевтичните компании трупат пари за производство на „лек“. Унищожават се семейства – разпадат се бракове, а младежи прекъсват обучението си – и всичко това се случва именно заради депресията.

Въпреки че със сигурност има случаи, когато тя може да бъде причинена от хормонален дисбаланс, много по-често депресията е резултат от някакво душевно страдание.

В тези случаи най-добрият лек е да станем част от Църквата. Ако се отдадем на това да търсим Бога и да прекарваме повече време в молитва и подвиг, може да успеем постепенно да трансформираме депресията в радост.

Свети Йоан Касиан пише: „Първо трябва да се преборим с демона на унинието, който хвърля душата в отчаяние. Трябва да го изгоним от сърцето си. Именно този демон не позволи нито на Каин да се покае след като уби брат си, нито на Юда след като предаде своя Господар“.

Предстоящият Велик пост е идеалното време да се противопоставим на депресията – тъй като по-честото ни присъствие на богослуженията и времето, прекарано в молитва, допринасят за изцелението на душата. Откъсването на ума от проблемите и насочването на сърцето към Бога ускоряват така желано от борещите се с депресия изцеление. Четенето на духовна литература, честата изповед и приемането на Светите Тайни заедно довеждат до това изцеление, за което копнее нашата душа.

Псалом 39: „Твърдо се уповавах на Господа, и Той се наклони към мене и чу моите вопли; извлече ме от страшен ров, от тинесто блато, постави на камък нозете ми и утвърди стъпките ми; и вложи в устата ми нова песен – хвала на нашия Бог. Мнозина ще видят, ще се побоят и ще се уповават на Господа. Блажен човек, който възлага надеждата си на Господа и се не обръща към горделивите и към ония, които се отбиват към лъжата! Много си сторил Ти, Господи, Боже мой: за Твоите чудеса и помисли за нас – кой ще се уподоби на Тебе! – бих желал да проповядвам и говоря за тях, но те брой нямат.

С любов в Христа,

Игумен Трифон, о-в Вашън, САЩ

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Пасхален концерт в Аладжа манастир в Нощта на музеите и галериите във Варна

Тази година Европейската нощ на музеите и галериите ще бъде на 18 май – Световния ...