Начало / Uncategorized / Православни йерарси отправиха призиви за мир в Украйна

Православни йерарси отправиха призиви за мир в Украйна

След като вчера бяха предприети военни действия в Украйна от страна на Русия, множество православни йерарси отправиха свои послания, в които настояха мирът в страната да бъде възстановен. 

Вселенският патриарх Вартоломей осъди атаката от „страна на Русия към Украйна, която е независима и суверенна държава в Европа, както и нарушаването на човешките права и бруталното насилие срещу нашите братя“. Патриархът се моли Бог да просвети ръководителните органи на Руската федерация, за да се избегнат трагични последици и да се предотврати глобален военен конфликт. Той призова лидерите на всички държави, европейски институции и международни организации за работят за мирното уреждане на критичната ситуация чрез отворен диалог, който е единственото средство за разрешаване на всеки проблем и изправяне пред всяко предизвикателство.

Реакция вчера имаше и от Грузинския патриарх Илия. Той призова за прекратяване на военните действия в Украйна. Той бе и първият от предстоятелите на Поместните православни църкви, който отправи послание срещу военния конфликт. По думите на предстоятеля на Грузинската патриаршия „военните действия в Украйна трябва да бъдат прекратени възомжно най-скоро; в противен случай те ще се превърнат в световна трагения“, казва патриарх Илия. 

Румънският патриарх Даниил също призова за спиране на войната в Украйна и отправи молба вярващите да се молят усилено за мир в страната и по света. Предстоятелят на Румънската църква изрази загрижеността си от началото на военните действия и увери румънците, живеещи в Украйна, че Румънската църва ще им помогне, според възможностите си. „Надяваме се, че евроатлантическите политически сили могат да намерят път към мирен диалог в полза за Украйна и за цяла Европа. В същото време изразяваме пълната си солидарност с православните румънци, живеещи в Украйна и изразяваме готовността си да им помогнем, според възможностите си“, казва патриарх Даниил. 

Атинският архиепископ Йероним също отправи послание по повод ситуацията в Украйна. Той заяви, че е дълбоко шокиран от ситуацията, както и това, че неговите молитви и мисли са насочени към украинския народ, особено към малките деца и възрастните хора, които преживяват ужасите на войната, както и разбира се към хилядите гърци, които живеят в страната. „Надявам се и се моля тази война да приключи, да надделее разумността и да се разбере, че всички въпроси могат да бъдат уредени и разрешени чрез диалог и помирение, а не със сила“, казва архиепископ Йероним. 

Във всички храмове в Украйна се извършват молебени за мир, като християните там се надяват час по скоро военните действия да престанат и да се възстанови мирът. 

Към момента над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията от тяхна страна към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна, съобщават от Външно министерство. 

Препоръчително е българските граждани от Северна и Западна Украйна да се насочват към граничните пунктове с Румъния. 

Посолството ни в Кишинев и консулството ни в Тараклия в Република Молдова имат готовност да окажат незабавно съдействие за безпрепятственото преминаване на границата от всички български граждани на ГКПП Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...