Начало / Uncategorized / В най-големия гробищен парк в Пловдив ще бъде въздигнат храм

В най-големия гробищен парк в Пловдив ще бъде въздигнат храм

В най-големия гробщен парк в Пловдив ще бъде въздигнат православен храм, където да може да се извършват опела и панихиди, съобщава в-к 24 часа. 

Храмът ще бъде въздигнат по идея и с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Високопреосвещеният митрополит е поискал информация от местната власт има ли свободен терен в траурния парк. „Тези гробища са три пъти по-големи от централните, а няма храм, където да се извърши едно опело. Хубавото е да има църква“, коментира кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

„От години пазя един терен и се чудех дали да не започнем да правим погребения в него, но ето сега, че имало защо да го държим празен“, коментира директорът на „Траурна дейност“ Коста Попов. По думите му, ако близките на починал поискат опело, карали тленните останки първо в храма на Централните гробища и след това на „Рогошко шосе“ за самото погребение. Така няма как всички близки да присъстват и на двете молитвени последования.

Припомняме, че Пловдивският митрополит Николай се обяви против създаването на втори крематориум в Пловдив. „Изгаряйки телата на нашите близки, ние практически се отричаме от тях. Това е кощунство и към живите, и към мъртвите“, заяви митрополит Николай в свое послание срещу кремациите миналата седмица.

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...