Начало / Uncategorized / Български патриарх Неофит – Девет години патриаршеско служение

Български патриарх Неофит – Девет години патриаршеско служение

На 24 февруари Българската православна църква чества избирането и интронизирането на Българския патриарх Неофит за предстоятел на родната ни църква. 

Три месеца след кончината на приснопаметния Български патриарх Максим, който почина на 6 ноември 2012 г. Патриаршеският избирателен църковен събор избра за патриарх на Българската църква, с 90 гласа, Русенският митрополит Неофит. 

През последните девет години Негово Светейшество патриарх Неофит успя да въздигне Църквата до институцията с най-високо доверие в обществото.

Той съумя, със своята дипломатичност, такт и смирение, да вдъхне на народа ни надежда, смелост и упование, особено в тежките дни на пандемията от коронавирус. С негово благословение, през последните девет години, бяха започнати редица благотворителни и социални дейности, като например през 2017 г. бе създаден отдел за „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска св. митрополия. 

Основната мисия на отдела е осъществяване на връзки между Софийската митрополия и държавни, общински и неправителствени институции, организации, съюзи и др., свързани със социалната, милосърдната и благотворителната дейност, както и да организира социалните и благотворителните инициативи в епархията и между отделните енории, да ръководи и координира задачите по реализиране на социалната дейност на самата митрополия.

През 2017 г. с благословението на патриарх Неофит Българската православна църква се включи и в инициативата на тогавашния омбудсман Мая Манолова. Тогава, в сътрудничество с БЧК, БНТ, БНР, Български пощи, НОИ и др., се организира раздаването на храна на въздрастни хора. В рамките на кампанията бяха събрани319 хиляди лева, от които 15 хиляди лв. – чрез SMS-и. 

През същата тази 2017 г. повече от 170 деца бяха кръстени в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“. Инициативата бе под патронажа на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква. Събитието пък бе част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. В кампанията тогава се включиха повече от 1200 семейства с новородени деца, сред които са наши сънародници, живеещи предимно в чужбина.

През 2018 г. с благословението на патриарх Неофит Софийска св. митрополия организира благотворителна инициатива, чрез която успешно бе закупен апарат ROTEM SIGMA за нуждите на детската клиника при УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Всяка година от митрополията бяха давани дарения за Дом за медико-социални грижи за деца „Св. Иван Рилски“ кв. Лозенец, София, преди той да бъде затворен. За празниците Възкресение Христово и Рождество Христово отделът по Милосърдие подпомага социално слаби хора, както и лечението на хора в нужда. През годините са организирани инициативи за закупуване на различни апарати в редица болници в столицата. Към днешна дата всяка седмица се раздава и топла храна в двора на църквата „Св. Петка“ (до Софийска митрополия) и в храм „Св. Николай Мирликийски“ (намиращ се на същата улица). 

Над 500 бедни всяка неделя получаваха топъл обяд в социалната кухня, която отвори врати на 17 декември 2018 г. в двора на храм „Свети свети Кирил и Методий“ и работеше на доброволни начала. Идеята и реализацията на кухнята за бедни бе подкрепена на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Само за месец и половина от отварянето на кухнята през социалното заведение тогава бяха минали и бяха подпомогнати над 30 000 души.

Това само малка част от дейностите и инициативите, подкрепени и благословени от Светейшия Български патриарх. През време на пандемията патриарх Неофит се молеше и насърчаваше хората да се предпазват от вируса, насърчаваше и ободряваше духовно медиците, които се бориха за живота на хората. 

С благословението на патриарх Неофит Софийска митрополия издаде редица богослужебни книги и такива с духовно съдържание, създадено бе списание „Епархийски глас“, както и онлайн православно радио, носещо същото име. 

На многая и благая лета, Светейши владико!

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...