Начало / Uncategorized / Патриарх Порфирий: Всичко, което имаме е заради Божията любов

Патриарх Порфирий: Всичко, което имаме е заради Божията любов

„Голяма е Божията милост. Бог е винаги с нас и в нас, необходимо е само да отворим душите си с вяра и подвига на християнската любов и да признаем, че Той е с нас“, казва в неделната си проповед Сръбският патриарх Порфирий. 

Патриарх Порфирий възглави Божествената св. Литургия по повод Неделя на Блудния син на 20 февруари в катедралния храм в Белград, Сърбия. 

„Ето ни с още една седмица по-близо до началото на Великия четиридесетдневен пост, който ни отвежда до самия смисъл и същност на нашата вяра. Тази седмица, в подготовка за Великия пост, чухме пасаж от Евангелието на св. Лука, която често наричаме история на блудния син; в традицията на нашата Църква и в опита на Светите отци, тази история бе наречена историята за милостивия отец. Тази история съдържа три измерения, защото в историята участват три персонажа, три личности. От една страна имаме син, който напуска бащиния си дом, след това имаме друг син, брат на първия, който остава в бащиния дом, и разбира се имаме бащината, отеческа, фигура, като централна, около която всичко е организирана и свързана“, казва патриарх Порфирий. 

„Всичко, което сме получили е дар от Бога. Бог е преди всичко Отец на всички и за да използваме дарбите, получени за собственото ни спасение или, ако щете, за да направим дарбите си наистина полезни за нас, за духовния ни живот е неободимо да бъдем наясно, че това е дар. Това е дар, който обаче не ни принадлежи по природа, но е от Бога… Това, което сме получили като свое, ако успеем да го развием, да го умножим, чрез благодарност и общение на любов с Този, от Когото сме получили дара, то наистина може да стане наше“, казва още патриарх Порфирий. 

По думите на предстоятеля на Сръбската църква „историята на блудния син е история, която завършва с радост, с празник. Знанието за нашето отчуждение от Бога и желанието ни да се върнем при Него е покаяние, а покаянието ни възвръща към единството с Бога, което е запечатано с тържество, литургично тържество. Нашето покаяние, без значение колко сме паднали, е възможно, защото знаем, защото Бог ни го е разкрил“, казва патриарх Порфирий. 

Източник: spc.rs

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...