Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 15-20 февруари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 15-20 февруари

През изминалата седмица отбелязахме 150 години от избора на Видинския митрополит Антим I за първи български екзарх.

Антим I (1816—1888) е първият и многозаслужил български екзарх (от 1872), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. През 1879 г. бил избран за председател на Учредително народно събрание, което на 17 април 1879 г. избрало княз Александър Батемберг. Екзарх Антим I починал във Видин през 1888 година.

Против построяването на крематориум в Пловдив

На 14 февруари Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обяви против построяването на втори крематориум в Пловдив. Организирана бе и подписка против построяването на съоръжението. „Тялото на християнина, живо или бездиханно, е храм на Светия Дух (1. Кор. 6:19), храм на живия Бог (2. Кор. 6:16) и с него не може да се прави каквото е угодно или удобно някому. Не може то да се осакатява приживе или изгаря след смъртта. С тялото на човека, създадено по Божий образ и подобие, трябва да се отнасяме с благоговение и свещен трепет. Към тези, които биха дръзнали да изгорят храм, или дори една икона, ние справедливо бихме се отнесли с презрение и бихме определили, че кощунстват и поругават Бога. Питам, не е ли още по-голямо кощунство да посегнеш на храма на живия Бог – човешкото тяло. Свети апостол Павел ни предупреждава, че „който разори Божия храм, него Бог ще разори“ (1Кор.3:17), се отнася в пълна степен и в пълна мяра и за онези, които поругават или допускат да бъдат поругавани човешките тела след смъртта им“, казва в своето обръщение митрополит Николай. Цялото слово може да прочетете тук.

В списъка на ЮНЕСКО

През миналата седмица ви започнахме с трите православни светини, които са част от списъка на ЮНЕСКО, включващ паметници и места, които са част от световното културно и природно наследство. Българските паметници, част от списъка, са седем на брой. Три от тях са православни светини. Рилският манастир, Ивановските скални църкви и Боянската църква са вписани, като обекти, част от Световното културно наследство. За тях може да прочетете тук.

Прием на ученици

От миналата седмица Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ започна своята кампания за прием на ученици за учебната 2022-2023 г. На 30 април (събота; от 9 часа) най-старото богословско училище у нас ще отвори вратите си за родители и техните деца, за да могат те отблизо да разгледат учебния корпус, както и общежитията на учебното заведение и да се убедят в ползите от това децата им да се обучават в Софийската духовна семинария. Учениците са стипендианти на Св. Синод на БПЦ и живеят на пълен пансион. Срок за кандидатстване е до 02.07. 2022 г. За повече информация и контакти посетете сайта на Софийската духовна семинария (тук).

Младежи с благотворителна инициатива и нов храм

Кутия за взаимопомощ бе поставена от младежи в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. „„Решили са да направят тази кутия, за да може този, който има възможност, да остави, това, което примерно не му трябва или което му е в повече, а този, който има нужда, да си вземе… Без да знаеш кой ти дава, взимаш и се молиш за някого, това е всъщност най-правилното нещо в православната църква, както като се обърнем към заповедите на Господ“, каза председателят на църковното настоятелство на храма архимандрит Самуил. В кутията в катедралния храм могат да се оставят пакетирани храни, както и дрехи.

За първи път в историята си пазарджишкото село Драгор ще има своя църква. Макар жителите да са християни, населеното място е сред малкото, които никога не са имали храм. Изграждането му е по идея на местни хора, които започват дарителска кампания преди повече от 20 години. Най-младият архитект в Пазарджик – Тома Димитров, дарява идейния проект за бъдещата сграда и строителството започва. До момента църквата е на груб строеж, съобщи кметът на Драгор Георги Цонев. Продължава събирането на средства, скоро предстои и отваряне на DMS сметка. Храмът ще носи името „Света Троица“, а то е избрано, защото на този християнски празник селото празнува по стара традиция.

Нов брой на подкаста на сайта ни

И накрая на нашия информационен бюлетин, радостни сме да съобщим, че подкаста ни вече се излъчва и по епархийското радио на Софийска митрополия – Епархийски глас. Всеки понеделник от 10:30 часа, с повторения в сряда и петък по същото време. Последния брой може да чуете по-долу, е по-късно днес очаквайте и най-новия брой на подкаста ни. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във ...