Начало / Uncategorized / Строителството на новата църква в „Люлин“ ще завърши до две години

Строителството на новата църква в „Люлин“ ще завърши до две години

„Това е една идея, която се породи не много отдавна. Слава Богу много бързо се развива и много бързо успяваме да съберем хора съмишленици около нас. Самият храм ще е на името на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

Разбрахме, че няма храм на този наш изтъкнат светец, църковен деятел, пазител и най-ярко го определяме с думата пастир, защото всички знаем неговото житие, знаем как под напора на Османската империя царят се оттегля, даже бих казал бяга и на негово място застава Свети Патриарх Евтимий да брани тогавашната столица – Търново. Знаем и как добре го описва Иван Вазов“,  каза за БНР отец Лъчезар Попов за новия храм, който се строи в столичния район „Люлин“.

Храмът ще бъде с площ от около 1000 квадратни метра, което го прави един от най-големите храмове в София.

„Истината е, че в район „Люлин“ има много училища, детски градини, но и липсва място, където човек може да открие Бога – там, където може да се срещне с Бога“, допълни в предаването „Рано в неделя“ отец Лъчезар Попов, който служи в храм „Покров Богородичен“. По думите му свещениците трябва да поемат отговорността за обучение на децата в нравствени ценности: 

„Там децата да се възпитават и да открият най-важното нещо – любовта, любовта по между си, защото нещото, което заляга в днешното поколение това е егоизма – точно обратното на любовта. Расте егоизма между нас хората. Все повече и повече се отчуждаваме, без значение какви са причините“.

Строителството на новата църква в „Люлин“ ще завърши до две години. „В момента имаме средства събрани за грубия строеж. Даже по инициатива на основния спонсор бяха събрани пари и бяха купени камбаните, които ще се сложат на храма. Продължаваме събирането на пари за покрива“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...