Начало / Uncategorized / Патриарх Порфирий: Без смирение всичките ни усилия са напразни

Патриарх Порфирий: Без смирение всичките ни усилия са напразни

„Чухме историята за митаря и фарисея. Тук не е нужно много обяснение: смирение, смирение, смирение. Това ни е нужно. Това е, което изгражда общността. Смирението съзижда общност, защото чрез него се прекланяме пред достойнството на другия, на Божия образ в другия“, каза в своето слово по повод пазника на св. Трифон (отелязван по Юлиянския календар в Сръбската църква), Сръбският патриарх Порфирий. 

„В Бога е началото и краят, и молитвата, и поста, и всеки друг подвиг. Добродетелта, за която копнеем, не трябва да има за цел да се представяме и показваме на другите, точно както направи фарисеят от евангелския разказ… Борбата ни трябва да бъде сериозна. Ако е подвигът на покаянието, то тогава той трябва да бъде пропит с истински сълзи, благодатни сълзи, а не лицемерни, душевни сълзи“, каза още патриарх Порфирий. 

По думите на патриарха Господ е дал смирение на св. Трифон да извърши подвига на своята молитва, покаянието, любовта и смирението.

„Нека Бог да даде Своята любов, за да можем да живеем в радостта на сърцето си, която радост е плод от нашата среща с Бога, но и потвръждение на тази радост да бъде срещата ни с ближния“, каза още патриарх Порфирий. 

Източник: spc.rs

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...