Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 8-14 февруари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 8-14 февруари

Добрите инициативи и обновяването на няколко храма в страната бяха на фокус през изминалата седмица в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Верни на себе си се стараем за показваме повече положителните и добри новини, защото в крайна сметка те ни и довеждат до смисления християнски живот. 

Ученици в помощ на храм

През изтеклата седмица учениците на Britanica Park School, които сега са в 12 клас, помогнаха за реновирането на пракалиса към храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал Княжево. За това се похвалиха самите те и учителите им във Фейсбук. След създаването на дарителска акция, те ще закупят материали за неделното училище към храма. Някои от дванайсетокласниците участваха и с труда си в ремонтните дейности на параклиса. А през двете години, в които проектът е в ход, групи от младежи посещават храма не веднъж, като закупуват храна и приготвят пакети за нуждаещите се. Неделното училище ще бъде духовно средище и стимул за развитие на хората от общността на църквата.

Академични дейности

На днешния празник на св. Кирил Славянобългарски Кирило-Методиевският научен център при БАН и музеят „Земята и хората“ по традиция отбелязват с тържествено честване Успението на св. Константин Кирил – Философ. В рамките на събитието бе представен справочникът „Кой, кога къде в пространното житие на св. Константин-Кирил“, издаден през 2021 г. като част от поредицата на КМНЦ Библиотека „Легенда“. Книгата е публикувана с финансовата подкрепа на Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, а нейни автори са доц. д-р Мая Иванова и гл. ас. д-р Цветомира Данова. Честването бе част от дейността на Кирило-Методиевския научен център по националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“.

На 10 февруари пък Фондация „Дякония и мисия“ проведе първа онлайн лекция, от поредицата „Забравените добротворци“, като темата ще бъде за благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент. Лектор бе д-р Мирослав Ангелов, който защити наскоро докторска дисертация върху живота на митрополит Климент. „„Забравените добротворци“ – така се нарича поредицата от онлайн-срещи, посветени на паметта на десетките достойни българи, оделотворили любовта към ближния. Те заслужават да бъдат запомнени – за пример, вдъхновение и… продължение“, казват от Фондация „Дякония и мисия“.

Свещеното Писание на клик разстояние

С благословението на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия Свещеното Писание на Стария и Новия Завет стана достъпно в Официалния синодален сайт със съвсем нова функционалност, електронни препратки и дизайн. Новото приложение към сайта може да видите тук

Структурата на страницата позволява вертикалното и хоризонтално разделяне на секции, които могат да се оразмеряват и пренареждат на екрана. Така могат да се сравняват текстовете на неограничен брой глави. Още едно удобство е създаването на запомнящи се теми, в които са запаметени различни групи от секции. Това засилва персонализацията на работата със св. Библия в електронна среда. Така всеки читател или изследовател на свещения текст може да запомни както различни теми, така и  текущото състояние на работата си по тях и при следващото отваряне на браузера да продължи от там, до където е стигнал. С други думи, разположението на секциите, отворените глави и избраните препратки могат да се запазват в различни теми. След затварянето на страницата и повторното ѝ отваряне може да се зарежда съдържанието ѝ от запазената тема. За по-лесно четене е предвидено и възможност за потъмняване на страницата т.н. тъмна тема не дразни очите, когато се чете в помещение със слабо осветление и по този начин подпомага по-приятното четене. Предлаганата електронна Библия с препратки до този момент няма аналог в практиката на Църквата по отношение на удобството и обема, с които е реализирана на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП. Влизайки в него, може да се ползват както класическият вариант на Библията и Аудио Библията, така вече и Библията с посочки.

Нов брой на седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“

В началото на миналата седмица бе публикуван брой 13 на подкаста на сайта „Добротолюбие“. В него обърнахме внимание на едно трагично събитие, случило се през изминалата седмица – смъртта на пациентка в спешния център във Враца. Разсъждавахме за християнското милосърдие и любов по време на пандемията. Във втората част на подкаста пък говорим повече внимание върху евангелското четиво от тази неделя – Беседата на Христос с Хананейката.  Последният брой може да чуете тук, ако още не сте го направили. Новият брой пък очаквайте по-късно днес.

Обновяване на храмове

Празничен водосвет за освещаване на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ и благословение на жителите и на град Павликени извърши отец Димитър по повод успешното приключване на големия ремонт на сградата. За аварийните дейности Община Павликени защити проект пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общата стойност на ремонта е 380 200 лв., отпуснати с постановление на Министерски съвет. Протойерей Димитър каза, че „грижата и благоустройството на православния храм е грижа за всяка християнска душа, а този храм е съборен храм на павликенски духовна околния – той е нашата малка катедрала. Придавайки на храма подобаващ вид, ние се стремим да покажем Царството Божие в целия му блясък“.

Тази година жителите на Тръница ще имат свой храм. Това заяви кметът на Нови пазар Георги Георгиев по време на среща с църковното настоятелство на селото. Той допълни, че още на следващата общинска сесия ще бъде обсъдена и гласувана възможността за финансова подкрепа за построяване на параклиса. През 2020 година община Нови пазар пое ангажимента да съдейства в реализирането на храма „Св. Рождество Богородично“ чрез техническа и финансова помощ.

Водопроводът до Мулдавския манастир „Света Петка“ край Асеновград ще е готов до дни, съобщи кметът на община Асеновград Христо Грудев. Обещаният преди време водопровод до обителта вече е изграден. Екипи на ВиК – Асеновград изпълняват заключителни дейности, ще бъде изградена и чешма за миряните и се очаква до 19 февруари да бъде пусната и водата. На 19 февруари до Мулдавския манастир „Света Петка“ отново ще се проведе традиционният поход-поклонение по повод годишнината от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски – там той се е укривал. Очаква се отново десетки поклонници да посетят светата обител, за да се поклонят пред барелефа на Дякона и да си припомнят делото и живота му. Все още се извършва ремонт на църквата, която се намира в двора на манастира. А камбанарията, която беше опасна и в аварийно състояние, беше изцяло съборена и се изгражда отново. Според разказ на игуменката на манастира Юлита, съоръжението е изградено след Освобождението на България. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...