Начало / Uncategorized / 30 мисли за молитвата на Румънския патриарх Даниил

30 мисли за молитвата на Румънския патриарх Даниил

Без молитва няма Църква и християнски живот, подчерта в свое слово за началото на новата 2022 г. Румънският патриарх Даниил.

През тази година Румънската православна църква отделя специално внимание на молитвата в живота на Църквата и на християнина. 

Предлагаме ви 30 мисли за молитвата от Румънския патриарх Даниил. 

 1. „Смирената молитва е основата на живота и духовното израстване на човека”.

 2. „Чрез молитвата, с Божията благодат, човешкото сърце може да бъде променено, така че от отмъстително сърце да стане сърце, което прощава”.

 3. „Когато сме в състояние на молитва, подкрепена с пост, ние сме по-пряко свързани с Бог, отколкото с което и да е друго материално нещо на този свят“.

 4. „Ако усърдно се молим на Христос в молитва, казвайки: „Господи, спаси ни!“ Господи, избави ни!” тогава Той идва при нас в душата и ни помага, просвещава ни и ни укрепва”.

 5. „Молитвата, която ни издига, е молитвата на смирението, а молитвата, която ни пречи да се приближим до Бога и ни вреди духовно, е молитвата на гордостта”.

 6. „Смирената молитва е спасителна и освещаваща, защото ни изпълва с присъствието на милостивия Бог”.

 7. „Чрез смирена молитва пред Бога човек се отваря, отрича се от себе си и душата му получава благодатта на милостивия Бог”.

 8. „Само смирената молитва лекува душата от раните на греха и гордостта, възпитавайки духовна бдителност, за да не изпадне в самодоволство като духовен мързел и отслабване в любовта към Бога и ближния”.

 9. „Смирената молитва пред Светия и Добрия Бог е вид огледало, което ни показва, че това, което сме направили добре, е много малко в сравнение с доброто, което трябва да направим в живота си, за да бъдем като Бога в святост и доброта”.

 10. „Смирената молитва просвещава и разширява човешката душа, за да получи Божията благодат и да обича другите”.

 11. „Истинската молитва е източник на радост и духовна сила”.

 12. „В забързания свят, с поглед отправен към часовника, дневния ред или компютъра, по-кратката молитва, произнесена често, може да се превърне в духовен дъх на душата, източник на мир и любов към Бог и нашите братя”.

 13. „Светиите винаги ходатайстват за нас – светиите на иконите – ни призовават към молитва. Когато се молим вътре в изографисана православна църква, ние чувстваме, че не се молим сами, а се молим със светиите”.

 14. „Когато човек не яде и не пие нищо през деня, а само се моли, молитвата му става по-смирена и в същото време по-пламенна, защото е молитва за прощение на греховете”.

 15. „Смирената молитва е и източник на смирена любов: Който се моли със смирена молитва, е изпълнен с благодатта на Божията милостива и смирена любов и се моли за всички хора: за близките и далечните”.

 16. „Не всяка молитва се приема от Бог, а само кротката молитва, произнесена със смирение”.

 17. „Ако молим Господ Иисус в молитва, казвайки: „Господи, спаси ни!“ Господи, спаси ни! тогава Той идва при нас и ни помага”.

 18. „Само когато се научим да се молим и да работим не само за себе си, но и за здравето и спасението на другите, можем да кажем, че имаме здрава култура на християнската душа, тоест християнската душа е милосърдна, смирена и услужлива”.

 19. „Молитвата е не само дело на човека, който се обръща към Бога, но и тайната работа на Божията благодат в душата на този, който е в общение с Бога”.

 20. „Молитвата, съчетана с поста, е мощно духовно оръжие в борбата срещу егоистичните страсти и изкушенията от нечисти духове”.

 21. Относно Иисусовата молитва: „Това е молитва от дълбините на сърцето, особено когато човек чувства, че никой друг не може да му помогне, а само Всемилостивият и Всемогъщ Бог“.

 22. „Благодатта на Господа се получава чрез смирена молитва, борба и много търпение”.

 23. „Трябва да се молим, за да пазим и изповядваме заедно истинската християнска вяра. Чрез общение в молитва и дело християните показват светото единство на Църквата”.

 24. „Основната стъпка за духовното издигане към възкресението е смирената молитва”.

 25. „Човек става свободен, когато може да обича Бога в молитва и ближния си с добри дела”.

 26. „Времето на нашия живот е осветено с молитва и добри дела”.

 27. „Молитвата носи ритъм в живота и духовното израстване на вярващия като духовен часовник”.

 28. „Молитвата ни помага да се изправим пред трудностите на живота и да вкусим в този свят светлината и радостта от възкресението и вечния живот”.

 29. „Всички добри дела на християните и всички чисти мисли са плод на техните молитви и на онези, които се молят за тях”.

 30. „Нищо не може да замени молитвата и никаква дейност не е по-ценна от молитвата, защото молитвата ни дава вдъхновение и сила да говорим добрата дума и да правим добро”.

Източник: Basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...