Начало / Uncategorized / Завърши ремонтът на храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени

Завърши ремонтът на храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени

Празничен водосвет за освещаване на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ и благословение на жителите и на град Павликени извърши отец Димитър по повод успешното приключване на големия ремонт на сградата.

За аварийните дейности Община Павликени защити проект пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Общата стойност на ремонта е 380 200 лв., отпуснати с постановление на Министерски съвет.

На водосвета за откриване на обекта присъстваха кметът на община Павликени инж. Емаунил Манолов, заместник областният управител Огнян Стоянов, който е председател на Областната междуведомствена комисия, председателят на Общински съвет в Павликени Христо Кавалски, заместник-кметовете на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, представители на фирмите-изпълнители на строителните дейности, миряни.

„Грижата и благоустройството на православния храм е грижа за всяка християнска душа, а този храм е съборен храм на павликенски духовна околния – той е нашата малка катедрала. Придавайки на храма подобаващ вид, ние се стремим да покажем Царството Божие в целия му блясък“, обърна се към миряните протойерей Димитър, архиерейски наместник на Павликенска духовна околия.

„В църковния храм винаги влизаме със смирение, но днес сме тук и с вътрешно удовлетворение от последния ни напълно завършен проект. Тази година нашият храм ще отбележи 140 години от изграждането му. Не можехме да допуснем той да посрещне този юбилей в лош вид и затова е важно, че този проект се осъществи точно сега“, каза инж. Манолов.

Изцяло ремонтиран и обновен е покривът на църквата с частична подмяна на дървени ребра с нови дъсчена и летвена обшивки, хидро и топлоизолации и керемиди.

Подменена е външната дограма на двете сгради. Външната мазилка е очукана и изкърпена частично, след което на фасадите е положена нова мазилка и шпакловка. Фасадите са боядисани със силиконова фасадна боя. Цокълът е от четиристранно оформен гнайс. Прецизно са възстановени всички обрушени корнизи и архитектурни детайли. Съществуващата прилежаща настилка около сградите е ремонтирана. Съществуващите огради към двете улици са поправени и боядисани, а страничната е с изцяло нови метални пана и измазана бетонна основа. Монтирана е нова система за мълниезащита с изпреварващо действие.

Във вътрешността на сградата също са извършени ремонтни дейности: очукване и изкърпване на таваните на емпорията и прилежащите стени, ремонт и боядисване на дървеното дюшеме и монтаж на первази, претъркване и импрегниране на венецианската мозайка, боядисване на дървените входни врати и дограма на стаичката до входа. Изцяло е ремонтирана стаята на персонала.

Източник: dnesbg.com, 24chasa.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...