Начало / Uncategorized / Водопроводът до Мулдавския манастир край Асеновград ще е готов до дни

Водопроводът до Мулдавския манастир край Асеновград ще е готов до дни

Водопроводът до Мулдавския манастир „Света Петка“ край Асеновград ще е готов до дни, съобщи кметът на община Асеновград Христо Грудев, информира БТА.

Обещаният преди време водопровод до обителта вече е изграден. Екипи на ВиК – Асеновград изпълняват заключителни дейности, ще бъде изградена и чешма за миряните и се очаква до 19 февруари да бъде пусната и водата.

На 19 февруари до Мулдавския манастир „Света Петка“ отново ще се проведе традиционният поход-поклонение по повод годишнината от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски – там той се е укривал. Очаква се отново десетки поклонници да посетят светата обител, за да се поклонят пред барелефа на Дякона и да си припомнят делото и живота му.

„Реализирането на проекта е от изключителна важност. До момента нямаше вода до манастира. И в случай на пожар, какъвто беше възникнал преди много години, гасенето се осъществява изключително сложно“, поясни Грудев.

Все още се извършва ремонт на църквата, която се намира в двора на манастира. А камбанарията, която беше опасна и в аварийно състояние, беше изцяло съборена и се изгражда отново. Според разказ на игуменката на манастира Юлита, съоръжението е изградено след Освобождението на България. Затова камбанарията не е била със здрави основи. С годините и под влияние на метеорологичните условия, почвата се е напоявала все повече с дъждовна вода и земната маса се е слягала постепенно.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...