Начало / Uncategorized / Румънската църква в борбата с онкологичните заболявания

Румънската църква в борбата с онкологичните заболявания

На 4 февруари ежегодно се отбелязва Световият ден за борба с рака, който има за цел да повиши осведомеността за проблемите, причинени от заболяването, но и популяризирането на най-новите видове лечения за предотвратяване и борбата с окнокологичните заболявания. 

Румънската православна църква активно се е включила в борбата с онкологичните заболявания. В Букурещ и Клуж са създадени специални центрове за грижи на хора, страдащи от такива заболявания, като и двете заведения носят името на св. Нектарий Егински, за когото се знае, че помага със своите молитви за изцеление от коварното заболяване. 

Центърът в Букурещ е открит преди десет години, а именно през 2012 г. от Румънския патриарх Даниил. Там се предоставят грижи за възрастни пациенти в краен стадий на заболяването. Годишно в хосписа прибежище намират 500 пациенти. Доброволци към националната катедрала на Румънската патриаршия провеждаха в продъжение на няколко години, до пролетта на 2020 г., кампания за превенция и откриване на рак на маточната шийка. 

Също така много доброволци посещават и носят подаръци по различни поводи на хоспитализираните в центъра „Св. Нектарий“. 

Центърът в град Клуж пък е създаден през 2009 г. от свещеник Василе Флуераш, с благословението на митрополит Вартоломей. Строителството на центъра е завършено по време на светителстването на митрополит Андрей и е тържествено осветен също преди десет години, на празника на св. Некатрий Егински – 9 ноември 2012 г. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...