Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Да се отнеме от църквата, вместо да и се помогне… на свещ. доц. Людмил Малев“

Излезе от печат книгата „Да се отнеме от църквата, вместо да и се помогне… на свещ. доц. Людмил Малев“

В рамките на почти седмица от печат излиза втора книга на свещ. доц. Людмил Малев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 

Новото издание носи заглавието: „Да се отнеме от църквата, вместо да и се помогне … или Как в средата на XX в. се „решева“ въпросът за опазване паметниците на историята и културата, собственост на Българската православна църква (Документи, факти, анализи)“. 

Монографията на свещ. доц. д-р Людмил Малев отвежда към драматичен период от историята на Българската православна църква.

Безпристрастно, въз основа само на архивни материали авторът прави своя анализ, за да стигне до извода, че с адекватната помощ на държавата Църквата би могла да се справи с важната задача да съхрани културно-историческото си наследство. С емблематични моменти от историята на Търновска, Неврокопска и Софийска епархия авторът показва как действа официалната власт, когато важен църковен обект е нарочен за присвояване. Детайлно са представени обосновката, мотивите, средствата и целите на тези посегателства.

Книгата може да бъде поръчана тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...