Начало / Uncategorized / Сретение Господне – срещата на свети Симеон Богоприимец с Богомладенеца

Сретение Господне – срещата на свети Симеон Богоприимец с Богомладенеца

Според еврейския закон, щом момчето стане на 40 дни, родителите му трябва да го заведат в храма да го представят пред Бога. На 40-ия ден от Рождението на Божествения Младенец, Пресвета Богородица и праведният Йосиф Го отнесли в Йерусалимския храм.

Тогава в Йерусалим живеел един много възрастен човек на име Симеон. Този старец бил високообразован и преди много години превеждал от еврейски на гръцки език Библията. Веднъж като стигнал до пророчеството, че Спасителят ще се роди от Дева (девица, девойка) Симеон помислил, че има нещо сгрешено. Решил вместо Дева да напише жена. Но Бог открил на преводача, че това не е грешка, а чудно Божие знамение, и му обещал, че той не ще умре, преди да види Сина Божий, роден от света Дева.

Така праведният Симеон живял до пределна старост и очаквал да се изпълни това Господне обещание. По Божие внушение старецът Симеон отишъл в храма по същото време, когато в него донесли малкия Иисус. Той разпознал, че този Младенец е всъщност Спасителя, взел Го на ръце и рекъл: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи..“ (Лука 2:29-31). Тези думи означават: „Сега мога да умра спокойно, Господи, защото очите ми видяха Спасителя, Когото си изпратил на всички народи!” Свети Симеон е наречен Богоприимец, защото дочакал раждането на Христос, приел в ръце Богомладенеца и гласно потвърдил, че Спасителя вече е дошъл.
Заедно със свети Симеон и пророчица Анна възхвалила Бога. Тя била благочестива вдовица, която ден и нощ пребивавала в храма в пост и молитва в очакване на Христос. Щом видяла Богомладенеца, тя гласно потвърдила, че това е дългоочаквания Спасител.

Църквата възпоменава това събитие на 2 февруари. Празникът се нарича Сретение Господне. Думата „сретение” означава среща, заради посрещането на Иисус Христос в храма от свети Симеон и пророчица Анна.

За Цветелина Гертинова

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...