Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 24-31 януари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 24-31 януари

Уважаеми читатели, от края на месец януари всяка седмица в сайта „Добротолюбие“ ще получавате информационен бюлетин с най-важните новини от последната седмица. 

По този начин ще улесним достъпа ви до новини, свързани с Българската православна църква, както и другите Поместни православни църкви. 

Високите сметки за ток и отопление

В България седмицата започна с непосилните за плащане сметки за ток и отопление на редица български манастири и храмове. Първи за голяма сметка за електроенергия съобщи манастирът „Рождество Богородично“, край Кабиле. Манастирът имаше непосилната сметка от 6000 лв., която за радост бе платена бързо. Други манастири също получиха огромни сметки. В сайта може да прочетете обзор на ситуацията към миналата седмица (тук), както и коментар на ставр. ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод (тук). 

В опит за грабеж

В началото на седмицата стана известен опит за кражба от столичната църква „Преображение Господе“. „Имали сме много посегателства. Повечето сме ги установявали на камерите. Рядко се случва да сме в момента, в който някой посяга на икона или се опитва да бръкне в касата да извади пари. Повечето го правят, когато няма никой“, каза още отецът. Крадецът бе задържан за 24 часа и образувано досъдебно производство. Отец Василий Сарян пък изрази надежда човекът, опитал се да обере храма да успее да се поправи. 

Ремонти на храмове

На 27 януари стана ясно, че Община Кърджали ще предостави безвъзмездно имот на Българската православна църква, на манастирския храм „Свети Йоан Предтеча“ във Веселчане с решение на общинските съветници“, съобщи Юсеин Ахмед, председател на Общински съвет -Кърджали. Решението на общинския съвет за безвъзмездно прехвърляне чрез дарение се приема с мнозинство от три четвърти от общия брой на съветниците. Предложение за прехвърляне на собственост на Българската православна църква на общински терен до манастира „Свети Йоан Предтеча“ във Веселчане е внесено за обсъждане в Общинския съвет – Кърджали.

Междувременно доброволци възстановиха елементи от старата църква „Св. Николай“ в Клисура, от чиято камбанария е обявено Априлското въстание. „Акцията започна преди 5 години със средства на дарители и вече можем да се похвалим с ремонт на камбанарията и кръста, които бяха пред разрушаване заради течове от покрива“, разказа доброволецът Николай Николов. Освен камбанарията е обновен и параклисът към църквата, където са реставрирани 15 икони от иконостаса, а в двора е изградена чешма.

Празник на богословските школи

В неделя отбелязахме празника на светите Трима Светители. По този повод в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе отслужена св. Литургия от Старозагорския митрополит Киприан.  По време на Литургията бе прочетена и заупокойна молитва за приснопаметния новопреставлен протопрезвитер Николай Шиваров, който в началото на тази година се престави пред Бога. Българският патриарх Неофит отправи свое послание към богословските школи, в което каза, че „богословието на Църквата извира от вечния и непреходен извор на божественото Откровение и във всички времена има една основна и най-важна цел: да тълкува вечните истини на това Откровение така, че те да бъдат разбирани, възприемани и претворявани в живот. Това е, което Творецът очаква от нас и което по съвършен начин са ни показали и оделотворили както светите Трима светители, така и всички богоносни отци и учители на Църквата от всички времена“. Празничният ден продължи с лекция на гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, която бе на тема: „Възникването на празника на Тримата светители – исторически контекст и църковно послание“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...