Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Условия и преговори по вдигането на схизмата на Българската православна църква“

Излезе от печат книгата „Условия и преговори по вдигането на схизмата на Българската православна църква“

От печат излезе книгата „Условия и преговори по вдигането на схизмата на Българската православна църква“ на доц. д-р Людмил Малев, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 

Изданието е учебно помагало по история на Българската православна църква и представя документи, които отразяват преговорите между Българската православна църква и Вселенската патриаршия по вдигането на схизмата. Доц. д-р Людмил Малев предлага и задълбочен анализ със съответните изводи към всеки документ, откроена е ролята на всеки от тримата български представители – Софроний Търновски, Борис Неврокопски и Андрей Велички.

„За публикуването на настоящото учебно пособие – сборник от документи, опредеена роля изигра интересът към тях, проявен от студентите, от колеги историци, богослови и други читатели.

С цел да ги улесня при запознаването им с изворовия материал, реших да издам в отделно книжно тяло по-важните, според мен, архивни единици. Поради факта, че в основния ми труд върху схизмата те са обстойно анализирани, в първото издание са придружени от кратък коментар. Това издание е допълнено и преработено, като е добавена информация и коментарите са разширени. Добре би било двете книги: тази и „Вдигането на схизмата над Българската православна църква“, да се възприемат като взаимодопълващи се части на едно цяло“, казва в увода към книгата доц. д-р Людмил Малев. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...