Начало / Uncategorized / Възстановява се периодичното издание „Богословски вестник“

Възстановява се периодичното издание „Богословски вестник“

За празника на светите Трима Светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст излиза първият брой на възстановеното периодично издание на студентите от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, създадено в края на 1995 г.

Вестникът излиза за първи път за празника на св. Климент Охридски, но поради лошите тогава икономически условия не успява да просъществува дълго време.

Изданието ще бъде ежемесечно и ще се осъществява съвместно между православния сайт „Добротолюбие“ и магистърската програма „Църковно-социално дело“ при Богословския факултет. Във вестника място ще намират актуални коментари и интервюта по богословски теми, творчество на студенти, есета, новини и други авторски публикации.

На първа страница в броя може да видите снимка на част от първата редколегия на вестника – свещ. Йордан Пашев, доц. д-р Костадин Нушев и доц. д-р Екатерина Дамянова, които на своя среща на научна конференция през 2016 г. в Швейцария (състояла се в университета във Фрибург), решават двадесет години след преустановяване на изданието да го възстановят в електронен формат. 

Вестникът днес се възстановява като част от академичните дейности на екипа, работил заедно по научно-изследователски проект на Софийския университет за развитието на православната християнска етика в България през XX век (Проект № 80-10-177/2021). Една от дейностите на проекта включва дигитализиране на книги и периодични издания, свързани с богословската мисъл в България. Във връзка с тези дейности ще бъде дигитализирано и течението на „Богословски вестник“ от 1995-1996 г. 

Първият брой на вестника може да прочетете тук

Първият брой на вестника от 1995 г. може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...