Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит поздрави висшите богословски школи

Патриарх Неофит поздрави висшите богословски школи

Празникът на светите Трима Светители е и празник на всички висши богословски школи. По този повод Светейшият Български патриарх Неофит отправи свое поздравление. В него той казва:

Дивни светители е избрала светата Църква за небесни застъпници и покровители на своето богословие и този неин избор не е случаен. Той отразява изключителността на стореното от светите Трима светители за църковното богословие, заедно с техния общ завет и послание към поколенията, че богословието е усвояване колкото на знания, толкова и на съобразен с тези знания начин на живот, и че тези две неща са в неразривна връзка, неотделими едно от друго.

Не е случайно и това, че още преди хилядолетие Църквата е определила един общ ден за прославата на тези три велики свои светила – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Авторитетът и славата на всекиго от тях са били толкова големи както приживе, така и след отминаването им от този свят, че са могли да предизвикват не само възхищение, но и такова преклонение, което да прерасне в разделение сред християните в зависимост от това кой на кого от тримата е отдавал своите предпочитания.

Всичко това съхранява своята важност и валидност и днес – в началото на третото християнско хилядолетие, когато богословската мисъл на светата Православна църква се разгръща в нови условия, в различен духовен и културен контекст, изправена пред нови, не по-леки предизвикателства. И днес от нас се очаква да преследваме с усърдие висотата на богословието на светите Трима светители като познание и начин на живот, както и да пазим святото единство на Църквата и на нейната богословска мисъл.

Богословието на Църквата извира от вечния и непреходен извор на божественото Откровение и във всички времена има една основна и най-важна цел: да тълкува вечните истини на това Откровение така, че те да бъдат разбирани, възприемани и претворявани в живот. Това е, което Творецът очаква от нас и което по съвършен начин са ни показали и оделотворили както светите Трима светители, така и всички богоносни отци и учители на Църквата от всички времена.

Пазете усърдно заветите на честваната днес от Църквата троица дивни богослови, подражавайте им според силите си и надграждайте върху стореното от тях, за да имате светите им молитви и да принасяте и вие плод стократен (Лука 8:8), за слава на Бога и за доброто и благопреуспяването на православния ни народ.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите Трима светители и божествени наши учители, на всички богослови на светата Църква от всички времена,  на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски, Всеблагият Бог да ви укрепява и Светият Негов Дух да ви упътва във всяка мъдрост и всяка истина!

Честит и благословен празник!“ 

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...