Начало / Uncategorized / Богословският факултет отбеляза празника на светите Трима Светители

Богословският факултет отбеляза празника на светите Трима Светители

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави тържествената Св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ при Богословския факултет на СУ, по повод празника на светите Трима Светители, съобщава официалният сайт на Св. Синод

Високопреосвещеният митрополит съслужи със  ставр. ик. Михаил Михайлов, ставр. ик. Стефан Стайков, свещеник доц. д-р Иван Иванов и протодякон Александър Нешев и дякон Ангел Георгиев. Песнопенията на Тайнството Евхаристия бяха изпълнени от преподаватели при Богословския факултет, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. По време на Литургията бе прочетена и заупокойна молитва за приснопаметния новопреставлен протопрезвитер Николай Шиваров, който в началото на тази година се престави пред Бога. 

В края на Божествената св. Литургия митрополит Киприан прочете поздравителния адрес до Богословския факултет от името на Светейшия Български патриарх Неофит. В него се казва: „Богословието на Църквата извира от вечния и непреходен извор на божественото Откровение и във всички времена има една основна и най-важна цел: да тълкува вечните истини на това Откровение така, че те да бъдат разбирани, възприемани и претворявани в живот. Това е, което Творецът очаква от нас и което по съвършен начин са ни показали и оделотворили както светите Трима светители, така и всички богоносни отци и учители на Църквата от всички времена“.

От името на преподавателите деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на митрополит Киприан, както и на Св. Синод на БПЦ-Бп за духовната подкрепа и грижа към преподавателите и студентите от Богословския факултет. Той каза още, че се надява архиереите да напътстват преподавателите и в откриването на онези добри семена, които биха се превърнали и в добри плодове, а именно студенти за висшата ни богословска ни школа. 

Негово Високопреосвещенство отправи и официална покана към колегията на Богословския факултет за осъществяването на официално посещение в Старозагорска епархия. Митрополит Киприан връчи и плакет за заслуги към Старозагорска епархия на доц. д-р Любомир Игнатов.

Празникъчният ден продължи с лекция на гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, която бе на тема: „Възникването на празника на Тримата светители – исторически контекст и църковно послание“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...