Начало / Uncategorized / Доброволци възстановиха части от старата църква в Клисура

Доброволци възстановиха части от старата църква в Клисура

Доброволци възстановиха елементи от старата църква „Св. Николай“ в Клисура, от чиято камбанария е обявено Априлското въстание, съобщава БНР.

„Акцията започна преди 5 години със средства на дарители и вече можем да се похвалим с ремонт на камбанарията и кръста, които бяха пред разрушаване заради течове от покрива“, разказа доброволецът Николай Николов. 44-годишният софиянец се занимава с информационни технологии и от 15 години е свързал живота си с Клисура, от където е половината му род.

Освен камбанарията е обновен и параклисът към църквата, където са реставрирани 15 икони от иконостаса, а в двора е изградена чешма.

Дарители са основно двама души, чиито корени са от Клисура, но не са пожелали имената им да бъдат оповестени.

В работата си около възстановяването на храма Николай Николов разчита основно на военния пенсионер Борис Петров, който е пловдивчанин, но летата прекарва в подбалканското градче.

„Има още много работа, която трябва да се свърши. Зависи от средствата, които можем да съберем. Посетителите на храма са силно впечатлени, когато им разкажем историята му и ролята, която е изиграл в Априлското въстание, когато им покажем костницата с останките на загинали българи във въстанието. Събират се дарения от туристите, но те не са достатъчни за всичко, което трябва да се свърши“, обяснява Николов.

Освен дарители, които осигуряват инициативата с финансови средства, много хора са се включили и с труд, разказа още доброволецът. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...