Начало / Uncategorized / Първо богослужение се проведе в новооткритата българска православна енория „Св. Патриарх Евтимий“ в Белгия

Първо богослужение се проведе в новооткритата българска православна енория „Св. Патриарх Евтимий“ в Белгия

На 23 януари бе отслужена първа Света литургия на новосъздадената българска православна енория „Свети Евтимий патриарх Търновски“ в белгийската провинция Лимбург със седалище в Хаселт.

Сред паството от български християни, които отец Стоян Бербатов посрещна в католическия параклис „Св. Богородица“ в Зонхавен, в близост до Хаселт, бяха и наши сънародници от други региони на Белгия и от съседни градове в Германия и Нидерландия, информира за БТА Георги Вутов – сътрудник в Посолството на България в Брюксел.

Енорията, създадена с благословението на Западноевропейския митрополит Антоний, получи силна местна подкрепа за осигуряване на помещение и за организиране на първия патронен празник от ръководителя на танцов състав „Ритми“ Мирослав Енев. На службата и състоялия се след нея празник присъства и българският посланик в Белгия Пламен Бончев.

Ето какво отец Бербатов в интервю за БТА и рубриката BG СВЯТ.

– Какво Ви накара да потърсите благословението на митрополит Антоний за създаване на енория точно тук, на границата между Белгия, Холандия и Германия?

– След като се установих да живея в Белгия преди година и половина, най-естественото нещо беше да намеря начин да продължа свещеническото си служение. Разбрах, че освен в Брюксел, където има българска църква, повечето българи в Белгия живеят във Фландрия. Чрез наши познати се свързахме с членовете на фолклорната група „Ритми“ в гр. Хаселт, обсъдихме заедно идеята за новата църковна българска мисия и след полученото от митрополит Антоний благословение пристъпихме към реализацията на това богоугодно и родолюбиво дело.

– Как Ви се отразява животът далеч от дома?

– В емоционален план ми липсва естествено общуването с близките и приятелите от България, но знам, че тук също ще срещна хора, с които да споделям радост и мъка.

Това, с което за съжаление тук няма да мога да свикна, е липсата на любимите ми Рила и Пирин и като цяло отдалечеността от всичките български красоти.

– Какво бихте пожелали на сънародниците ни в Белгия?

– На всички наши сънародници пожелавам най-вече здраве и спокойствие в съвременното ни, напрегнато ежедневие. Дано все повече и повече от тях потърсят вярата в Христос като реална възможност за осмисляне на своето съществуване тук на земята.

Интервюто е осъществено със съдействието на Георги Вутов – сътрудник в Посолството на България в Брюксел.

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...