Начало / Uncategorized / Без любящо сърце не можем да влезем в Царството Божие

Без любящо сърце не можем да влезем в Царството Божие

Като християни знаем, че борбата срещу страстите трябва да бъде ежедневна битка, за да живеем според библейското изискване за духовен живот. Този стремеж – да победиш страстите е невъзможен без любов, защото сърцето лишено от любов не желае нищо друго освен да подкрепя егото си.

Господ казал на учениците Си за невъзможността да обичат Бога, Когото не са видели, ако първо не заобичат ближния си. Да изпълним това е още по-голямо предизвикателство, защото сме натоварени от Бога да обичаме и враговете си. 

Заради изкушенията на сатаната, поради неговата злоба към нас, ние се фокусираме върху себелюбието, а битката със страстите остава на заден план. Докато не потърсим Божията изкупителна благодат, дотогава няма да имаме надежда и възможност да позволим на любовта да изпълни сърцата ни и оставаме заключени в тъмата на болестта и смъртта.

Само чрез силата на Светия Дух и придобиването на смирено и разкаяно сърце, любовта придобива надмощие, а борбата ни срещу егото ни се увенчава с успех. Без любящо сърце не можем да влезем в Царството Божие. Любовта е ключът към светостта и идва само при тези, които се подвизават. 

С любов в Христа, 

Игумен Трифон, игумен на манастира „Христос Спасител“, о-в Вашън, САЩ

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...