Начало / Uncategorized / Предаването на БНТ2 10 000 крачки представя Храма-паметник костница „Св.Троица“ в Гюешево

Предаването на БНТ2 10 000 крачки представя Храма-паметник костница „Св.Троица“ в Гюешево

Храм-паметникът костница „Света Троица“ в кюстендилското село Гюешево е един от двата храма в Югозападна България заедно с този в Кресна, в който се съхраняват костите на български воини, загинали във войните за обединение на страната през първата половина на 20-и век.

В сражения в района на селото през Междусъюзническата и Първата световна войни са дали живота си 1491 войници и 18 офицери. Инициатива за изграждането на храм костница възниква в началото на 20-те години на миналия век. Мястото е подарено от един от селските първенци – Стоимен Ангелов Белия. За целта той дава и една значителна сума за времето си- 100 000 лева. Създаден е инициативен комитет от 17 човека, който се обръща с позив към българския народ за подпомагане на начинанието.

Министерството на войната също подкрепя патриотичното дело. Основният камък за изграждането на храма костница е положен на 2-ри август 1925 година.

Строителството продължава 5 години. Храмът е осветен на 2 август 1930 година от Софийския митрополит Стефан в присъствието на военния министър ген. Никола Бакърджиев. По стените на църквата са изписани сцени, свързани с военните светци св. Георги, св. Димитър Солунски, св. Архангел Михаил. В изписването ѝ участват художниците Димитър Гюдженов, проф. Никола Кожухаров, проф. Георги Христов. Скулптурите в костницата са дело на известния български скулптор Иван Лазаров.

Всяка година в началото на август с богослужение в храма се отдава почит към паметта на загиналите за родината ни български воини.

Гледайте“10 000 крачки“ на 24 януари от 17:50 ч. по БНТ2!

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...