Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Църквата винаги се е ползвала от техническия прогрес, но в издателската дейност трябва духовна проницателност

Патриарх Даниил: Църквата винаги се е ползвала от техническия прогрес, но в издателската дейност трябва духовна проницателност

Църквата винаги се е ползвала от техническия прогрес, но в издателската дейност е необходима и духовна проницателност, каза патриарх Даниил при откриването на изложба, посветена на печатната дейност на Румънската православна църква, съобщава basilica.ro.

В четвъртък, 20 януари, патриарх Даниил откри изложбата „Печатниата на църковни книги (1882-2022 г.). 140 години непрекъсната дейност в разпространението на Словото Божие чрез пресата“. 

При откриването на изложбата патриархът на Румънската църква изтъкна факта, че националните празници и чествания са тясно свързани с църковните културни постижения. Той изтъкна и факта, че Църквата започва своята продуктивна дейност три години преди да получи автокефалията си. 

„Тази година отбелязваме не само 140 години от дейността на Църковната книгопечатница, но и 170 години от построяването на по-голяма сграда със специално предназначение за отпечатване на книгите от митрополит Нифот“, каза патриарх Даниил. 

По думите на патриарх Даниил тази дейност е основополагаща за мисията на Църквата – да разпространява Словото Божие чрез отпечатването на богословски текстове.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...