Начало / Uncategorized / Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Внашата мила България има множество красиви манастири, които се намират на уникални места, с приказни гледки и определено заслужават да бъдат посетени.

Един от тях е Гложенският манастир „Свети Георги“. Той се намира на около 100 км от София в една наистина много хубава и живописна местност.

От далече и от птичи поглед той наподобява средновековен замък, кацнал на една отвесна скала и отбраняващ своите обитатели. Прилича на непристъпна крепост, която крие интересна легенда за своето възникване. От него се откриват страхотни панорамни гледки към цялата местност.

Разположен е на около 900 метра надморска височина в красивата Стара планина.

Предание за възникването на манастира

Според най-разпространената легенда, името на манастира идва от киевския княз Георги Глож, който през 1230 г. със своята войска е взел участие в легендарната битка при Клокотница, където помогнал на българския цар Иван Асен II да разгроми епирския владетел Теодор Комнин. След благоприятния изход от битката българският цар разрешава на киевския княз да се засели трайно в тези земи. Самото село също носи името на фамилията – Гложене. Скоро след това князът решил да построи там манастир.

Първоначалният замисъл бил манастирът да бъде изграден над село Градище и да носи името „Преображение“. Да, но малко след завършването на строежа, стените на манастира започнали да се рушат, а иконата на Свети Георги изчезнала и дълго не могли да я открият. Накрая я намерили сред клоните на дърво на един висок и стръмен връх. Върнали я в манастира, но за жалост на другия ден установили, че отново е изчезнала.

Това се случило точно три пъти и тогава киевският княз го приел за знак и решил да премести именно там основната сграда на манастира и да го нарече „Свети Георги Победоносец“.

В наши дни в манастира се съхранява копие от иконата на светеца, а оригиналът се намира в Ловчанска митрополия.

Гложенският манастир през годините на Възраждането

Манастирът е свързан с почти всяко историческо събитие на нашата територия още от както той самият съществува. В края на XVIII и началото на XIX век братството на манастира развива много голяма просветна и културна дейност, като именно манастирът е бил едно от най-големите културни средища по това време. Гложенският манастир дарява средства за да се построят метох и килийно училище в село Малък извор, което се намира много близо да светата обител.

Любопитен факт е, че Васил Левски много често е отсядал в Гложенския манастир при тогавашния игумен Хаджи Евтимий Симеонов от Сопит, който е бил доста близък приятел на Апостола и освен това е бил член на тайния революционен комитет.

Игуменът е известен с това, че е бил прочут лечител и по не напълно доказани данни се смята, че е бил един от първите български хирурзи.

В наши дни може да видите и самото скривалище на Васил Левски.

Манастирът след Освобождението

В Гложенския манастир се намира и музеят на Васил Друмев, който прекарал цели 15 месеца там, заточен в една малка килия, като му давали единствено малко солена риба и вода. Това влошило значително неговото здравословно състояние.

Княз Фердинанд решава да заточи Васил Друмев, след като той произнася проповед против католицизма, а самият княз е бил католик. Фердинанд научава за това от тогавашния министър-председател на България – Стефан Стамболов.

Васил Друмев всъщност е бил известният митрополит Климент Търновски, който след падането на правителството на Стефан Стамболов бива освободен и отново назначен на своя пост. Но поради много лошото си здравословно състояние той умира след седем години и бива погребан в катедралата в крепостта Царевец във Велико Търново.

През 1856 г. избухва пожар и манастирската сграда е почти изцяло разрушена. След две години са построени нови килии, на мястото на старите.

Манастирът търпи и още няколко поражения – цели три опустошителни земетресения през 1904 г. и 1913 г., а през 1928 г. силното Чирпанско земетресение. Историческата каменна църква, която тогава била на повече от 700 години бива напълно разрушена.

Църквата, която виждаме днес, е построена през 1931 г. Тя е изградена върху много здрава железобетонна основа, камък и тухли.

Интересно е да се отбележи, че Гложенският манастир е по-стар и е разположен на по-високо от манастирския комплекс е Метеора, Гърция.

Автор: Елена Исаева

Източник: vesti.bg

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...