Начало / Uncategorized / Излезе от печат книга за добричкия храм „Св. Георги Победоносец“

Излезе от печат книга за добричкия храм „Св. Георги Победоносец“

Излезе от печат книгата на добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев – Храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ град Добрич като религиозен и духовен център.

Истината на виделината трябва за излязат всякога на яве и от тях никой не трябва да се страхува, пише Варненският митрополит Симеон. От построяването на храма, та чак до днес за него не са срещани нито цялостни, нито частични изследвания и разработки. Причината за това е, че през 1940 година, когато Южна Добруджа е върната на страната ни при оттеглянето си румънските власти изнасят със себе си целия неин архив.

Храмът „Свети великомъченик Георги Победоносец“ е съграден през 1864 г. с участието на свещенослужителите Стефан Алексиев и Пеню Иванов с помощта на ктитори. Той се намира на мястото на църква построена през 1843 г., изгоряла през време на Кримската война 1853-1856 г. Храмът е изографисан в 1889 година.

Целта на държавната политика през ерата на комунизма към Българската православна църква е изцяло да я заличи, като една от най-големите обществени фактори срещу българския народ.

Храмът, който освен, че е активно действащ и е паметник на културата от национално значение и се посещава ежегодно от хиляди български и чуждестранни туристи и поклоници.

Консултант на книгата е иконом Иван Дойчев, а издател „Матадор- 74“. Книгата може да бъде открита в РБ „Дора Габе“, а нейното официално представяне от авторите предстои.

Източник: podiumbg.eu

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...