Начало / Uncategorized / В столичния квартал Люлин започва строежа на храм, посветен на св. патриарх Евтимий

В столичния квартал Люлин започва строежа на храм, посветен на св. патриарх Евтимий

Втора църква ще се гради в един от най-гъсто населеният столичен район Люлин. Комисията по архитектура одобри внесеният доклад за учредяване на право на строеж на православен храм с името „Св. патриарх Евтимий Търновски“, съобщи сайтът stolica.bg.

В Люлин има само една църква и тя се оказва тясна на вярващите. Първоначалната идея да се разшири църквата, която е срещу пазара в парака, не оплучава одобрение. Тогава от администрацията на района започват да търсят подходящ терен за изграждането на втори православен храм. Създаден е Инициативен комитет от представители на църквата, бизнесмени, архитекти, инвеститори, сторители и в него е и кметът на Люлин Милко Младенов. Има готов проект, който вече е дарен за благото дело и е извадено разрешение за строителство.

Вчера през комисията по архитектура на СОС мина и докладът за учредяване на право на строеж със Софийска митрополия.

Църквата ще бъде изградена в Люлин 9 – до 12 ДКЦ и 40-о училище. Още през 2021 г. теренът е бил отреден за обреден дом и публични нужди. Към момента по неофициални данни Люлин е с над 200 000 жители, а по официялни надхвърлят 150 000. На 20 януари т. г. символично ще се направи първа копка – полагане на основния камък на храма, на православния храм.

Църквата ще е с 600 кв. м застроена площ, а сградата ще е общо 1119 кв. м. Под нея ще има подземен паркинг – 780 кв. м. В последните 3 години това ще е градежът на трета църква в Столична община след тази в район Изгрев – първа и единствена засега, и втора в район Надежда.

За Ангел Карадаков

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...