Начало / Uncategorized / Реставрират 200-годишна църква в пазарджишкото село Варвара

Реставрират 200-годишна църква в пазарджишкото село Варвара

Старата църква на пазарджишкото село Варвара е на 207 години. След дълъг период на забрава и разрушение, църквата вече е възстановена. Възстановени са и много от стенописите, като този процес ще продължи и през тази година.

Заради топлите минерални води Варвара е курортно селище, а църквата се превръща в притегателен център за много туристи.

За църквата „Света Варвара“ има много предания, които се предават от поколение на поколение. Твърди се, че строежът на храма е започнал през 1811 година и е завършил през 1814-а, разказва секретарят на местното читалище Иванка Трендафилова.

„За жалост, църквата няма летописна книга и не знаем точната история“, казва Трендафилова. Майсторът на градежа е неизвестен. Знае се, че зограф на храма е Петраки Костакович, затова неговият образ е изографисан до вратата на храма. Човекът, благодарение на когото е започнала да се строи църквата, е Атанас Лозанов (Джеката), търговец, дарил жълтици за изграждането ѝ.

В църквата има много интересни стенописни ансамбли. „1857 година са осигурени парите, с които са изографисани стените“, допълва Иванка Трендафилова.

По времето социализма църквата „Света Варвара“ започва да се руши, поради липса на достатъчно средства за поддръжка и храмът се превръща в самотно и изоставено място. Възстановяването започва едва през 2014 година, като в началото се реконструира камбанарията.

И в момента продължава изографисването на църквата. С реставрирането и изографисването на библейски сюжети се захваща Мария Андреева, която е работила по параклиси и в други населени места. 

„Това е моето село. Аз съм родена тук. Миналата година се прибрах от Италия след 20 години“, разказва Мария. Тя забелязва, че през последните години все повече хора се обръщат към вярата и тази вяра се възпитава в семействата. „Времената ни показаха, че това е най-силното нещо, което да ни крепи“, казва жената.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...