Начало / Uncategorized / Продължава кампанията за събиране на средства за ремонт на храма „Св. пророк Илия“

Продължава кампанията за събиране на средства за ремонт на храма „Св. пророк Илия“

Усилията за укрепването на храма „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“ започнаха преди четири години. Дарителската кампания за събиране на средства продължава, съобщава БНР.

„След като достигнахме до такъв момент да се изсуши основата и да се укрепи, тъй като влагата влиза в храма не само отдолу, но и отгоре се заемаме със следващото нещо, което не е по-безобидно – покрива. Малко по-нататък ще дойде време и за стенописите“, каза за БНР протойерей Дилян Цветков, енорийски свещеник в храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“.

По думите на Дилян Цветков дарителството е подражание на Бог.

„В древната църква най-видим пример за това нещо е свети Василий Велики. Той е известен със своята Василиада, която е корпус от сгради около храма, които имат много функции. Храмът е място за молитва, но до него има болница за всеки, който има необходимост.  Имало е място, където да се трудят, иначе няма как да изкарват своята прехрана.

Имало е места, в които да живеят тези, за които никой не се грижи и имат нужда от помощ и по този начин ние се стремим да използваме своите таланти, за да бъде всичко добро за другите хора“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Дилян Цветков.

Протойерей Дилян Цветков е роден през 1985 година в гр. Сливен в свещеническо семейство. Завършва Пловдивската духовна семинария през 2003 година, а през 2007 година се дипломира в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършил е семестриално „Антична литература и култура“ към Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен през 2007 година за дякон и свещеник, като от същата година е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“, където от 2017 година е председател на църковното настоятелство.

Повече можете да чуете в звуковия файл тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започнаха изграждането на нов храм в кюстендилското с.Четирци

С първа копка и полагане на основен камък, както е по канона,  започна изграждането на ...