Начало / Uncategorized / Църква от V век бе открита от археолози в Северна Македония

Църква от V век бе открита от археолози в Северна Македония

Християнска църква от V в. бе открита при археологически разкопки в Северна Македония, съобщава сайтът orthochristian.com.

Разкопките са извършени от екип на Археологическия отдел на Националния музеен инститит Куманово. Учените са разкрили структурата на храма в село Пчиня в Северна Македония през 2021 г. Откритието потвърждава, че крепостта, където се намира храма, не е вреемнно военно укрепление, а голямо селище, което е съществувало по-дълго време. 

Тухленият под на църквата се намира на около метър и половина под земята. Сградата на църквата е дълга около 20 метра и почти 10 метра широка. Олтарът на храма е открит при миналогодишните разкопки. 

Разположението на запазените части от стенописите на църквата показва, че нивото на пода в даден момент е било повдигано, а подобна строителна дейност показва, че храмът е използван по-продължително време. 

Откритата църква се намира в самия източен край на крепостта, в непостредствена блидост до мястото, където е било управлението й. Археолозите смятат, че съграждането на църквата точно в този край не е случаен, а е от надеждата Бог да ги защити при нападения. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...