Начало / Uncategorized / От началото на годината в света са извършени над 1 милион аборта

От началото на годината в света са извършени над 1 милион аборта

От началото на годината в света са извършени над 1 милион аборта, сочат данните от  сайта Worldometers, който показва в реално време статистиката по раждаемост и смъртност в света. 

Отново според сайта Worldometers (Компанията е една от най-добрите безплатни платформи за статистически данни на Американската библиотечна асоциация и поддържа текущо отчитане през годината на основните световни статистики, включително население, раждаемост, смърт, произведени автомобили, публикувани книги и емисии на CO2.), смъртните случаи от началото на новата година надхвърлят 1 500 000 души в света. Данните за извършените аборти се основават на статистическите данни, публикувани от Световната здравна организация. 

По данни на СЗО всяка година в света се извършват около 73 милиона аборта или почти по 200 000 аборта на ден. Страната с най-много аборта е САЩ. Според данните на СЗО 6 от 10 нежелани бременонсти (или 61%) завършват с аборт, а 3 от 10 (или 29%) от всички бременности завършват с аборт.

През 2020 г. България се нареди на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности. 

Според официалната статистика обявена до момента ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Според българското право всяка изкуствено прекъсната бременност чрез хирургическа намеса, извършена извън специализирано болнично заведение, носи риск от смърт или други тежки здравословни последици за майката (безплодие, инфекции и др.), поради което се преследва от закона и се нарича криминален аборт. Престъпен е и абортът, извършен след края на третия месец на бременността, без да има медицински причини, които да го налагат.

На този фон бяха оповестени предварителните данни от последното национално преброяване, според които населението на страната ни се е стопило с над 800 000 души за последните десет години. Според специалисти и социолози основните причини за намаляване на населението у нас е заради миграцията и ниската раждаемост. 

По данни от сайта countrymeters.info от началото на тази година са се родили 1687 бебета. Смъртността е почти двойна – 2706 души от началото на 2022 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...