Начало / Uncategorized / Празникът Богоявление в страната (ОБЗОР)

Празникът Богоявление в страната (ОБЗОР)

На 6 януари Българската православна църква чества празника Кръщение Господне – Богоявление. По този повод в храмовете и манастирите в България бяха отслужени празнични литургии, както и полагащия се след това Велик Богоявленски водосвет.

В София празничния ден започна с отслужването на тържествена Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където Мелнишкият епископ Герасим, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп и Браницкия епископ Пахомий отслужи Тайнството Евхаристия. След това на площада пред катедралния храм бе извършен и традиционният водосвет с освещаване на бойните знамена.

В молитвеното последование се включи президентът на страната Румен Радев, председателят на народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, военни, общественици и граждани. 

По-късно през деня на езорото в столичния квартал „Дружба“ Христовото разпятие бе потопено от Белоградчишкия епископ Поликарп. Кръстът бе изваден от студените води от 25-годишния Димитър Станков. Йорданка Фандъкова поздрави всички, които са се решили да се потопят в езерото и да извадят Христовото разпятие. 

В Пловдив тържествата възглави Пловдивският митрополит Николай. В съслужение с него бяха Знеполският епископ Арсений и Величкият епископ Сионий. В 12 часа бяха осветени бойните знамена пред катедралния храм „Успение Богородично“, а след това кръстът бе потопен във водите на р. Марица. 28-годишен военен улови Богоявленския кръст в града. Димитър Налбантов за трети път се хвърля в ледените води на р. Марица, но за първа година успява да хване разпятието в ръцете си. 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави тържествата по повод празника Богоявление във Варна. Той отслужи Божествената св. Литургия в катедралния храм в града. След това бяха осветени и бойните знамена в морската ни столица. 19-годишният студент Димитър Петров от Варна извади Богоявленския кръст от морето на Първа буна във Варна. Над 30 смелчаци скочиха в студените води и мериха сили в надпреварата. Най-бързият,  спасил светинята, е състезател по водна топка. Димитър скача за кръста за втори път. Да извадиш кръста от морето на Йордановден е благословия за здраве за цяла година, каза студентът по програмиране.

Във Видин тържествата бяха възглавени от Видинския митрополит Даниил. Той отслужи Тайнството Евхаристия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“. След литургията бе извършено литийно шествие по Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“, а от 11:30 часа бе отслужен Велик Богоявлески водосвет, както и освещаване на водите на река Дунав. Тридесет и четири годишният Чавдар Славчов извади днес богоявленския кръст. За кръста скочиха четирима, но най-бърз бе Чавдар, който е директор на Общинското предприятие „Регионално депо за битови отпадъци – Видин“ и любител на екстремни спортове.

В Гоце Делчев 20-годишният Мирослав Пейчев успя да извади кръста на Богоявление от водите на река Градска в Гоце Делчев. След като извади кръста, Пейчев получи златно кръстче и благословение от Неврокопския Митрополит Серафим. Тази година в реката за изваждането на кръста се хвърлиха 11 млади мъже. Отбелязването на празника Богоявление започна в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ с богослужение и света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Във Враца Врачанският митрополит Григорий възглави празничното богослужение. След литургията той отслужи водосвет, като по традиция потапянето на кръста се състоя от 11:30 ч., на моста до разклона за село Згориград и местността Леденика. Честването на Йордановден продължи с освещаване на бойните знамена на Военно формирование 54990, с командир подполковник Гаджев. На събитието присъстваха още: кметът Калин Каменов, областният управител Иван Сълов, председателят на Общински съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, жители и гости на Враца.

В Русе Високопреосвещеният Русенски митрополит Наум възглави празничните богослужения по повод големия Господски празник. Преди потапянето на кръста във водите на Дунав митрополитът отслужи Божествената св. литургия в храма „Св. Троица“ в Русе. 27-годишният Теодор Цветков извади за пети път Богоявленския кръст от студените води на река Дунав при Русе. Преди богослужебното последование, се състоя традиционното литийно шествие и бе приет войсковият строй от началника на гарнизона, a aрмейските знамена бяха осветени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

В Сливен бяха осветени бойните знамена. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. На тържествения ритуал, състоял се в района на Военно формирование 22220-Сливен присъства кметът Стефан Радев, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители, като им пожела здраве, лично и семейно щастие. Водосветът бе извършен от отец Йоан. Церемонията приключи с тържествен марш под звуците на сливенския военен духов оркестър.

Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град. 22-годишният бургазлия е студент в Националната спортна академия и скача за първи път, за да спаси светинята от морето. Досега обаче е бил няколко пъти част от ентусиастите, играли леденото хоро в Калофер. Преди последованието Тайнството Евхаристия бе отслужено от Агатополския епископ Йеротей, викорий на Сливенския митрополит. 

В Силистра двайсетгодишният силистренец Галин Стоев извади богоявленския кръст от водите на река Дунав. В реката скочиха десет смелчаци, за да извадят кръста. Доростолският митрополит Яков възглави празничните богослужения в крайдунавския град. Той отслужи Божествената св. литургия в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“. 

Велико Търново спази традицията и отбеляза празника Богоявление с последованието по потапяне на Христовия кръст от река Янтра. Курсантът Давид Варданян от Националния военен университет „Васил Левски“ извади Христовия кръст от р. Янтра. Богослужебното последование се проведе на Владишкия мост в кв. „Асенов“. Повече от 30 души влязоха в реката за ваденето на кръста. Давид и останалите участници бяха поздравени от Великотърновския митрополит Григорий, зам-кмета Снежана Данева-Иванова и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов.

В Ловеч Ловчанският митрополит Гавриил извърши последованието по потапянето на кръста в р. Осъм. Ивайло Енчев за шеста поредна година скочи във води на река Осъм в Ловеч и извади кръста. Той сподели, че откакто нагазва в студената вода на Йордановден, не боледува. Пожела на всички жители на Ловеч да са живи и здрави и да не забравят, че днес е роден великия революционер Христо Ботев. 17 храбреци последваха кръста в реката с  надеждата да го достигнат първи. Най-малкият, който също не се побоя от студа, беше на 13 години.

Старозагорският митрополит Киприан възглави празничното богослужение в Стара Загора. 18-годишният Дилян Запрянов от Стара Загора хвана Богоявленския кръст в Стара Загора. Празникът започна в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“, с отслужването на Утреня и св. Златоустова литургия, възглавени от Старозагорския митрополит Киприан. В парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, бяха извършени Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Снимки: bg-patriarshia.bgmarica.bgdariknews.bg, в-к Хроника, zovnews.com, kiss13.netzetramedia.comdariknews.bg

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...