Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: В Деня на освобождението на София свеждаме глави пред радетелите за свободата

Патриарх Неофит: В Деня на освобождението на София свеждаме глави пред радетелите за свободата

По повод Деня на освобождението на София Българският патриарх Неофит отправи свое послание, съобщава Официалният сайт на Св. Синод. 

„В паметния ден на Освобождението на град София от вековното иноверно иго, отново благодарим на Бога за тази велика Негова милост и признателно свеждаме глави пред радетелите за българската свобода, пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за нея“, казва в обръщението си предстоятелят на Българската православна църква. 

„Жертвената любов винаги е била знак за истинска вярност към Христа Спасителя.

Без нея нищо не ни ползва, както казва и апостолът (1 Кор. 13:3). Господ пръв се принесе в жертва за нас и в това свидетелство на любовта Си ни посочи как да постъпваме и ние, които сме Негови. Тази жертвена любов ни освобождава от себелюбието и прави от нас истински християни. Тя е и залог за нашето свято единство, за което Спасителят моли Небесния ни Отец (Иоан 17:23)“, казва още патриарх Неофит.

По думите му именно тази „свята жертвена любов е винаги жива в Църквата Христова, категорично свидетелство за което са и събитията, които честваме днес и чиято кулминация ще дойде с отбелязването на националния ни празник Трети март – извоюването на българската свобода, в саможертвения подвиг на нашите братя по вяра и род отдали живота си, за да може православният ни народ да отхвърли вековното иго и да заживее отново в свобода и независимост“.

„Вечна и блажена да бъде паметта на всички герои на нашето Освобождение! Нека Всемилостивият Бог да им дарува Своето Царство и щедро да им въздава за онова, което те сами щедро пожертваха, отдавайки живота си за нас. Да бъдем благодарни и свято да пазим великия дар на свободата, като с делата си надграждаме върху положената от тях основа и работим с всички сили за процъфтяването на нашия красив столичен град и на скъпото ни отечество – България. Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник на Освобождението на град София!“, завърщва своето обръщение патриарх Неофит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...