Начало / Uncategorized / Дарителската кампания за храма в Добриново продължава

Дарителската кампания за храма в Добриново продължава

Продължава кампанията за набиране на средства за ремонт на покрива на старата църква в карнобатското село Добриново.

Храмът „Свети Димитрий“ е построен през 1879 г. и е паметник на културата.

От 60 години насам църквата не е действаща и се руши, а друг храм в селото няма. Богослуженията се извършват по домовете на хората. Заради поскъпването на строителните материали необходимите средства вече са тройно повече, посочи кметският наместник Иван Линов. В началото на кампанията бяха необходими около 25 000 лв.

„Кампанията започна преди може би около година, и се развива много добре. Вече имаме в сметката 26 000 лева. Тайничко се надявах тези пари да стигнат, да можем поне да покрием самата църква, защото тя е в изключително лошо състояние, но за съжаление са крайно недостатъчни тези средства. Наскоро направихме калкулация и поради факта, че има инфлация и всичко се е вдигнало, строителните материали вече са по три, и сега са необходими още около 70 000 лева“, обясни Линов.

Той допълни, че много хора вече са се включили в кампанията, както от вътрешността на страната, така и от самото село.

„Селото ни е изключително дружелюбно и сплотено. За църквата всеки дава каквото може. От Сливенската епархия наскоро ни дариха 10 000 лв. Продължаваме, за да можем да завършим тази църква, която е жизнено важна за селото“, посочи Линов.

Ако преди години в селото са живеели 1500 души, то сега те сега са 90. Това е и една от причините да не може да се кандидатства за финансиране по европейска програма.

„Обмисляли сме да кандидатстваме за финансиране. За жалост изтървахме последния програмен период и чакаме да се отвори новият. Не знам дали пак ще има ограничение в броя жители на село. Ако има, няма как ние с 90 души население да кандидатстваме“, допълни кметският наместник.

Преди години хората помнят, че в църквата е имало много икони, които обаче са били разграбени. Сега са останали само 8-9, които се намират в музея в Карнобат. Ако храмът бъде възстановен, те ще се върнат на предишното си място.

Ако искате да се включите в кампанията:

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437

BIC STBGSFSA

Църква Св. Димитрий

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...