Начало / Uncategorized / Почина проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров

Почина проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров

В Господа се е преставил днес проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров. Опелото на упокоилия се на 91 години преподавател и духовник ще бъде отслужено на 8 януари в столичния храм „Преображение Господне“ от 13:30 часа. Екипът на „Добротолюбие“ изказва своите съболезнования на роднините и близките на отец Николай, както и на колегията на Богословския факултет за загубата. Вечна да бъде паметта му!

Биография на  проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров

Проф. протопрезвитер Николай Стефанов Шиваров e роден на 28 август 1930 г. в град София. Завършва Софийската духовна семинария през 1949 г., а през през 1953 г. – богословие в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (сега Богословски факултет към Софийския университет). Скоро след това постъпва започва преподавателската си дейност в Академията в катедра Свещено Писание на Стария Завет.

През 1957 г. му е присъдено званието доктор по теология с „Отношението между заонодателствата на пророк Моисей и Хамурапи откъм произход и съдържание“.
През 1960 г. Николай Шиваров е ръкоположен за свещеник, а през 1966 – за протоиерей.

Хабилитационният му труд за доцентура през 1963 г. е на тема Древни библейски ръкописи от Кумран.

От 1968 до 1970 доцент Н. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената българска църковна община в Австрия.

От 1970 е професор в Духовната академия Св. Климент Охридски, а от 1981 до 1989 г. е и неин ректор. През 1972 г. участва в Първия конгрес на правозлавните екзегети в Атина.

От 1972 г. до днес проф. Шиваров е консултант за православните църкви на създадената след Втория Ватикански събор организация Pro Oriente. Той е представител на Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите.

През 1989 г. Йерусалимският патриарх отличава ставрофорен иконом с офикията протопрезвитер (протопрезвитерос мегас). По-късно Българската православна църква го награждава с църковния орден „Св. Климент Охридски” – първа степен.

През 1992 г. е излиза от печат книгата му „Библейска археология“.

От 1991 до 2001 г. проф. Шиваров ръководи обединената катедра по Библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий, който през май 2009 г. го отличи със званието почетен професор на университета. Също оттогава преподава в новооснования Нов Български Университет в София, а по-късно – и в филиала „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ в град Кърджали.

Прот. проф. Шиваров участва в работата на проекта „Нов превод на Библията на български език“ от създаването му през 1993 г. и до днес. Заедно с други езиковеди-библеисти той превежда Светото Писание на Новия и Стария Завет от оригиналните текстове. 

Особено ценни са изследванията на протопрезвитер Николай Шиваров относно методите за тълкуване на древни текстове, обобщени от него в издадена през 2005 г. книга Херменевтика на Стария Завет.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...