Начало / Uncategorized / Деца изучават православие в неделно училище към храма „Света Параскева“ в монтанското село Медковец

Деца изучават православие в неделно училище към храма „Света Параскева“ в монтанското село Медковец

Около 30 деца изучават православие в неделното училище към храма „Света Параскева“ в село Медковец, център на едноименната община, съобщи богословът Данила Иванова, която води занятията, информира БТА.

Неделното училище е започнало през 2016 година и досега не е затваряло врати. На новодошлите деца се подарява детска Библия.

Занятията са безплатни, започват с молитва, след това се прави преговор на знанията и преподаване на нов урок от Библията за деца.

В последния месец децата са изучавали за раждането на Господ Иисус Христос, за живота и делото на свети Николай, на свети Спиридон на свети Игнатий и т.н. Изучавали са също молитви, жития на светци, празнични песнопения, стихотворения. Обучението е съобразено с възрастта на децата и уроците са придружени с картинки за оцветяване и занимателни игри.

„Родителите, записали децата си в неделното училище, вярват, че те ще станат добри хора, като пораснат“, каза Иванова.

Важно е да се отбележи, че неделното училище има и чисто педагогически и възпитателни цели, на които се обръща особено внимание. При разглеждането на отделните теми, децата са стимулирани да вземат активно участие с излагане на своята нравствена оценка. Прави се връзка с настоящата действителност и актуалните за тях проблеми. Усърдно се работи върху сформирането у децата на православния религиозно-нравствен мироглед.

Снимки: svetaparaskeva.net

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...