Начало / Uncategorized / Стоматоложка от Горна Оряховица рисува икони и ги дарява на храмове

Стоматоложка от Горна Оряховица рисува икони и ги дарява на храмове

Млада зъболекарка от Горна Оряховица рисува и дарява икони на приятели, църкви и манастири.

Една от творбите на д-р Мария Симеонова се намира в православен храм в Естония.

Д-р Симеонова от Горна Оряховица е лекар по дентална медицина и майка на две малки деца. Рисува светите образи от ученичка. Казва, че иконописта е нейно хоби, което й носи душевен покой: 

„В продължение на времето ту се връщам към него, ту остава малко на заден план. Аз съм вярваща, както и цялото ми семейство, и може би това също ме подтикна. Обичам да рисувам и така се стекоха обстоятелствата, че започнах, макар и на шега в началото, да рисувам икони, но ми хареса и се получаваха сполучливи. Така всяка следваща още повече ме „запалва“ към това хоби“. 

Талантливото момиче било поощрено от своя учител Кънчо Данев в горнооряховската гимназия „Вичо Грънчаров“, с чиито насоки в кръжока по рисуване започнала да изучава светите образи и да рисува икони.  

28-годишната зъболекарка д-р Мария Симеонова споделя, че вече е нарисувала близо 40 икони: 

„Като повечето от тях са раздадени на мои близки, приятели, роднини. Три от тях са и в храмове. Най-често на света Дева Мария рисувам икони, може би, защото е моята покровителка. Икона, която съм искала да нарисувам, няма точно конкретна, която не съм направила. Обикновено, като получа вдъхновение, се насочвам към тази икона, чета за нея и си я правя, макар и по-бавничко, но рано или късно я завършвам“.  

Рисуването на икони не е като другите занимания, казва младата зъболекарка от Горна Оряховица. Иконописта за нея не е като рисуването на пейзажи, които също обича: 

„Да, определено човек достига до спокойствие, поне аз, когато ги рисувам. Не бих казала, че при трудност прибягвам към него, по-скоро когато имам повече свободно време, но определено трябва да съм вътрешно спокойна, за да го направя, и удовлетворена. Трябва да са ти чисти мислите, когато го правиш“.  

В три православни храма Мария Симеонова е дарила свои икони. Първата заминала за Естония, още когато била ученичка след спечелен конкурс: 

„Беше по случай празника на светите Кирил и Методий. Самата икона е тяхна. Детска икона. В Басарбовския манастир на добри начала, без да съм комуникирала с никого, оставих една икона, която си има лично мое послание. Преди нея оставих икона в църквата „Св. Георги“ в Горна Оряховица. Тя е „Достойно ест“. 

Д-р Мария Симеонова е завършила дентална медицина във Варна и работи заедно със съпруга си. Посветила се е на детското стоматологично здраве. Възприема и професията, и хобито си да рисува икони като изкуство: 

„Определено и двете ми носят много голямо удовлетворение. Странно е, защото повечето хора може би ни възприемат като по-консервативни, ученолюбиви, но и ние сме хора, имаме си хобита, страсти. Това, което ги обединява, е изкуството, тъй като и при нас се работи с ръце, особено когато е някаква по-естетична работа. Определено трябва да имаш умение да виждаш нещата през очите на някой, който разбира от изкуство. Дава ми вяра, че нещата ще се случат в добра насока, надежда също“. 

Времената са трудни, но това е и възможността на младите да се докажат със своя кураж, оптимизъм и добър пример, казва д-р Мария Симеонова.

„Голяма част от хората загубиха вярата и надеждата. Може да ни я върнат хубавите неща, които се случват, добрият пример, че все пак има млади хора, които мислят за нещо по-мащабно, не само за себе си“.

„Все пак иконата като се нарисува остава и след нас. Тя дарява и добри чувства на тези, на които ги давам. Аз съм майка на две малки момченца – на четири годинки и на девет месеца. Пожелавам за мен, цялото ми семейство и за всички хора здраве и спокойствие. Нека всички да бъдем по-спокойни и по-обнадеждени през новата година, както и всички следващи“. 

Репортаж: Здравка Маслянкова

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...